Šveđanin u šetnji pronašao blago staro 2.500 godina

 • 30.04.2021.10:52

Blago iz bronzanog doba koje obuhvata pedesetak komada nakita starih najmanje 2.500 godina otkrio je amater orijentacijskog trčanja u Švedskoj, objavile su vlasti predstavljajući arheološko otkriće.

Smatra se da je pronađeno "spektakularno" blago "fantastično" očuvano, a muškarac ga je pronašao slučajno u šumi blizu grada Alingsa na jugozapadu Švedske, prenosi "Jutarnji list".

Nakit je pronašao na otvorenom, među stijenama, a moguće je da su ga iskopale životinje.

- Čovjek bi na prvu ruku rekao da je to metalni otpad", ispričao je Tomas Karlson (Karlsson).

Taj ljubitelj orijentacijskog trčanja u šumi je pripremao kartu za stazu i kada se bolje zagledao otkrio je ogrlicu i ukras, ispričao je za list "Dagens Nyheter".

- Sve je izgledalo tako novo, isprva sam vjerovao da je nekakva bižuterija - rekao je nalaznik koji je zatim obavijestio vlasti te su uskoro stigli stručnjaci.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.