СПЦ

Свештеник открио да ли је хришћански носити и јести храну на гробљу

 • Извор: Жена Блиц
 • 22.04.2024. 13:54

Познато је да је српски крајеви богати обичајима. Међутим, оно што већина Срба ради је да износи храну на сахрану и исту једе на гробљу.

Помало бизарно, сложићемо се, али “ваља се”, каже народ, али ипак је боље послушати свештено лице да ли се овакав обичај коси са хришћанством.

– Изношење хране на гроб покојника никако није хришћански, то је народни обичај који се утемељио код нас - започиње свештеник Богдан Миловановић.

Према његовим ријечима, на овај начин се кваре хришћански обичаји, јер би храна требало да се дијели онима који немају, а да је на нама само да се молимо за покој душе.

– Мртвима храна не треба. Наша вјера нас учи да је Христос дао жртву за нас, тако што је дао свој живот и од тада се жртве више не приносе, јер веће од његове нема. Обичај да се храна износи и једе на гробљу је паганство и на ту причу треба ставити тачку – истиче Миловановић.

Међутим, свештеник је објаснио да ипак постоји нешто што би требало однијети на гроб.

– На помене, парастосе, годишњице и Задушнице треба да се изнесе пшеница која мора да буде обарена и заслађена медом. Жито је симбол васкрсења, те је његова симболика веома јака. Поред жита, односно кољива, треба понијети и црно вино које је симбол Христове крви коју је пролио за нас – закључује свештеник.

Шта се ради са храном која остане?

С обзиром на то да се за сахрану спреми богата трпеза и да многима у тим тренуцима није до јела, логично је да хране остане на претек.

Та храна се углавном дијели људима који су били на сахрани или помену, а један дио се оставља за покојника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм: Љето у винограду (12+) (Р)

  '' Филм: Љето у винограду (12+) (Р)