Истраживање

У кафи пронађен ''сагорјевач'' висцералних масти

  • Извор: Мондо.рс
  • 07.08.2025. 09:10

Ново данско истраживање показало је да молекул који се налази у нефилтрираној кафи може да утиче на смањење телесне тежине и опасних масти око стомака, чак и без промјене начина исхране. О томе пише портал "Earth".

Ријеч је о супстанци кафестол - природној компоненти уља из кафе, која се у већим количинама налази у еспресу и турској кафи. Истраживачи из Steno Diabetes Center Aarhus тестирали су је у облику прочишћених капсула.

Резултати истраживања

За 12 недјеља, учесници су у просјеку изгубили скоро 900 грама и смањили висцералну маст за 5 одсто - управо ону "скривену" маст која обавија унутрашње органе и повезана је с дијабетесом и болестима срца.

Како је изгледао експеримент?

У истраживању је учествовало 40 одраслих особа са вишком килограма. Били су подијељени у двије групе. Једна је узимала по 6 mg кафестола два пута дневно, док је друга добијала плацебо. Током 12 недјеља, учесници нису мијењали начин исхране, али су смјели да пију само једну шољу нефилтриране кафе дневно (како се ефекти не би преклопили).

Зашто астролози вјерују да је 8. август посебан дан?

Зашто астролози вјерују да је 8. август посебан дан?

Истраживачи су помоћу магнетне резонанце мјерили масне наслаге у пределу стомака и пратили крвне параметре - ниво шећера, ензиме јетре и крвни притисак.

Постигнути резултати

  • Смањење тјелесне масе: -2 одсто (у просеку -0,88 kg) у групи која је узимала кафестол
  • Смањење висцералне масти: -5 одсто (око 440 ml)
  • Побољшање функције јетре: ниво ензима GGT опао је за 15 одсто, што је позитиван сигнал за превенцију дијабетеса

Није било значајних промјена у нивоу глукозе, крвном притиску и количини поткожне масти.

Зашто је ово важно?

Кафестол је већ привукао пажњу у експериментима на животињама, јер су рана истраживања показала да може да побољша лучење инсулина. Иако у овом испитивању на људима није забиљежена промјена у осјетљивости на инсулин, резултати указују да кафестол може да циља дубоке масне наслаге без утицаја на остале параметре.

Научници претпостављају да ова супстанца активира митохондрије у масним ћелијама и подстиче тијело да троши резерве масти, умјесто да их складишти. У претходним истраживањима, високе дозе кафестола (10+ mg дневно) повећавале су ниво лошег холестерола. Међутим, у оквиру овог истраживања (12 mg дневно), такав ефекат није примијећен.

Након чепова и сламки, ЕУ ухљеби диктирају и колико телевизори смију свијетлити

Након чепова и сламки, ЕУ ухљеби диктирају и колико телевизори смију свијетлити

Ипак, особама са кардиоваскуларним ризиком савјетује се да сачекају веће студије прије него што почну да узимају суплементе с кафестолом.

Кафестол показује потенцијал у борби против гојазности, посебно када је ријеч о опасној унутрашњој масти. Иако су и даље исхрана и физичка активност основа здравог живота, кафа је још један корак ближе статусу "функционалног напитка".

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: