Margarita Simonjan

Urednica RT: Serija "Prijatelji" pokazuje "nepremostivi jaz" između nas i njih

 • Izvor: jutarnji.hr
 • 02.11.2022. 16:03

Glavna urednica mreže Russia Today Margarita Simonjan tvrdi da je gledajući televizijsku seriju "Prijatelji", još dok je bila dijete naučila da postoji "nepremostivi jaz" između Istoka i Zapada.

Glavna urednica mreže Russia Today, koju finansira Kremlj, u nedjelju je za rusku vojnu operaciju u Ukrajini navela da se radi "o našem pravu da odgajamo svoju djecu da budu kao mi, a ne oni."

Prije trideset godina Simonjan, koja je trenutno pod sankcijama Zapada, bila je u SAD-u putem programa školske razmjene. Isprva joj se činilo kako su dvije nacionalnosti vrlo slične, no ubrzo nakon što je pogledala epizodu serije "Friends" kaže kako je shvatila da postoji jasna razlika između SAD i njene Rusije.

"Stvari su tada tek isplivale na površinu s prvim ključanjem tog kipućeg ultraliberalnog narativa. Tragovi su bili mali, teško ih je bilo primjetiti. Morali ste jako da pazite da biste to primjetili u TV seriji "Prijatelji" iz 1994., koja je vjerovatno najpopularnija američka TV serija svih vremena i personifikacija američke kulture", kazala je Simonjan.

I sam Putin je izjavio kako je vojna akcija bitka protiv zapadnih interpretacija slobode i tolerancije, kao i da Zapad promoviše "otvoreni satanizam".

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina