Ко је у праву?

Возач се чешао по глави, па мора да плати казну

 • Извор: Б92
 • 20.02.2024. 10:39

Један Холанђанин мора да плати казну од 380 евра (око 740 марака) јер полиција тврди да је причао телефоном током вожње аутомобила. Међутим, он за све криви вјештачку интелигенцију.

Тим Хансен је у новембру прошле године добио казну због тога што је АИ камера снимила како прича телефоном док вози аутомобил. Међутим, он тврди да се чешао по глави, и да је систем направио грешку.

Како је сам рекао, био је шокиран јер се не сјећа да је тог дана користио телефон, па је отишао у одговарајућу службу како би провјерио о чему се тачно ради.

На фотографији се заиста чини као да се чеше по глави, а не као да држи нешто у руци, и изгледа да је вјештачка интелигенција погријешила у процјени. Међутим, ову фотографију је морао да провјери и полицајац који није нашао ништа сумњиво.

Хансен, који ради у ИТ сектору и сасвим случајно прави алгоритме који уређују и анализирају фотографије, рекао је да је овај систем направљен тако да прави одлуке које се састоје од: "да" или "не".

"Алгоритам који ми користимо, као и полиција, претпоставља да ми је телефон у руци због сета сличних фотографија на којима је био трениран. Запамтио је примјере у којима људи држе тако телефон, па мисли да је то и овдје случај. Довољно је да рука буде близу увету, па да то тако региструје", рекао је Хансен.

Он се жалио и очекује позитиван исход, али мораће да сачека и види шта ће бити коначна одлука суда. Овај случај, међутим, привукао је велику пажњу како у Холандији, тако и у сусједној Белгији, гдје неке институције заговарају увођење сличних система камера.Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

  '''Серија: Ред Рок (12+)