Kućni ljubimac

Zašto psi hvataju svoj rep?

  • Izvor: Index.hr
  • 07.09.2022.10:41

Ako se vaš pas iznenada počne vrtjeti u krug i hvatati ili čak gristi svoj rep, vjerovatno se pitate zašto to čini. Nekoliko je razloga zbog kojih pas hvata svoj rep, od medicinskih do onih vezanih uz ponašanje, prenosi Dogster.

Pseća trenerica Ash Miller pojašnjava kako je vrlo vjerovatno riječ o igri kad im je dosadno. Navodi da većina pasa nije svjesna da ima rep dok ga ne vidi, pogotovo kad je riječ o mladim psima.

Zašto pas grize rep?

Psi se ponekad mogu toliko zaigrati da im je teško prestati s igrom, čak i ako ih nešto zaboli. Trenerica objašnjava kako klijentima uvijek savjetuje da prekinu igru jer nije zdrava za pse te kaže da takvu igru mogu zamijeniti nekom prikladnom igračkom.

Nešto što počne kao igra, može završiti opsesivno-kompulsivnim poremećajem, pogotovo ako je riječ o psima koji nisu prošli proces socijalizacije.

Kada se treba zabrinuti?

Trenerica kaže kako postoji jasna razlika između zaigranog psa i onog koji razvija kompulsivni poremećaj. Ako se pas ne može zaustaviti u igri, više nije riječ o zdravom ponašanju.

Nekoliko je stvari na koje morate obratiti pažnju i koje mogu biti razlog zabrinutosti. Ako pas grize rep bez očitog razloga, poput dosade, te ako ne prestane nakon nekoliko sekundi, lovi rep samo u jednom smjeru ili grize toliko jako da mu rep počne krvariti, trebate se obratiti veterinaru za pomoć.

Tagovi: