Препознатљив

Знате ли зашто швајцарски сир има рупе?

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 18:34

Швајцарски сир увијек се описује као сир с рупама. Има чврсто тијело и орашаст, али сладак окус.

Такође, има врло мало соли у поређењу с другим сиревима, каже др Марк Џонсон, истакнути научник у Центру за истраживање млијечних производа на Универзитеу "Wisconsin".

Први пут је направљен у 14. вијеку у Швајцарској, тачније у Алпама.

"Био је то тврди сир који је имао дуги рок трајања и лако се могао транспортирати низ планине гдје се производио. Данас се, међутим, израз швајцарски сир не односи на то одакле сир долази, већ на врсту сира, на то како се сир производи", појаснио је.

Произвођачи сира додају посебну бактерију звану Пропионибацтериум схермании. Ова бактерија ферментира млијечну киселину и производи угљен диоксид. Угљен диоксид се скупља на одређеним мјестима у сиру и ствара велике мјехуриће. Ниједан други сир не користи ову културу, осим швајцарског и других верзија швајцарског сира, као што су "baby Swiss", "Maasdam", "Jarlsberg" и "Emmentaler".

Швајцарски сир без рупа назива се "слијепи швајцарац", али то се сматра недостатком. Ако видите сир означен швајцарским који нема рупе, то није прави швајцарски сир и неће имати окус или текстуру коју тражите.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.