Istraživanje

B92: Vakcina koju je primila većina Srba 92 odsto efikasna protiv Kovid-19

 • Izvor: B92
 • 18.08.2022.11:44

Istraživači sa Harvardske medicinske škole i Opšte bolnice u Masačusetsu objavili su novi rad u časopisu "Cell Reports Medicine" koji demonstrira zaštitni potencijal vakcine protiv tuberkuloze (beseže BSG) sa više bacila Calmette-Guerin protiv Kovida-19 i drugih zaraznih bolesti.

Dvostruko slijepa, placebo kontrolisana studija u kojoj su bili pacijenti sa dijabetesom tipa 1 sprovedena je na početku pandemije, kada vakcine specifične za kovid nisu ni postojale.

Potvrđuje se, da je 12,5 odsto osoba koje su primale placebo i 1 odsto osoba koje su liječene besežeom ispunilo kriterijume i za efikasnost od 92 odsto protiv zaraze Kovid-19, prenosi "B92".

Grupa vakcinisana BCG-om je takođe pokazala zaštitne efekte protiv drugih zaraznih bolesti, uključujući manje simptoma, manju težinu i manje događaja zarazne bolesti po pacijentu. Nisu se desili sistemski neželjeni događaji povezani sa BCG.

"Rezultati podržavaju ideju da je BCG-u potrebno vrijeme da bi imao klinički efekat, ali njegovi efekti mogu biti trajni i izdržljivi", smatraju stručnjaci.

BCG-ova široka zaštita od infekcije sugeriše da, sem od trenutnih varijanti SARS-CoV-2, može potencijalno zaštititi od novih varijanti SARS-CoV-2 i drugih patogena.

Istraživači se nadaju da će rezultati podstaći istraživanje većeg obima o efektima BCG vakcine na pacijente sa dijabetesom tipa 1, koji se smatraju jednom od najugroženijih grupa u riziku od teškog Kovida-19, navodi se na "Technology.org".

Soj tuberkuloze

BCG vakcina je avirulentni soj Micobacterium bovis protiv tuberkuloze, koji je istorijski dat za zaštitu od tuberkuloze. Od uvođenja 1921. godine, vakcina je bila najšire primjenjivana u istoriji medicine.

Smatra se izuzetno bezbjednom, BCG se nalazi na listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije i daje se za oko 100 miliona djece godišnje širom svijeta. BCG je takođe jedan od najpristupačnijih lijekova, koji košta manje od jednog dolara po dozi u mnogim dijelovima svijeta.

Tagovi:
 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.