Godišnje umre od 20 do 25 žena

BiH rekorder negativne statistike obolijevanja od raka grlića materice

 • Izvor: Srna
 • 24.01.2023.16:53

U BiH godišnje od raka grlića materice oboli 20 do 25 žena na 100.000, zbog čega je BiH rekorder po negativnoj statistici u Evropi i svijetu, rekao je specijalista ginekologije i akušerstva na odjeljenju brčanske ginekologije Begzudin Ahmetović.

Ahmetović kaže da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja nema program borbe protiv raka grlića materice koji bi podrazumijevao da sve žene određene životne dobi u određenim intervalima budu pozvane na redovan ginekološki pregled, u okviru kojeg bi se radio skrining na rak grlića materice.

"Taj sistem u razvijenim zemljama postoji već nekoliko godina i daje rezultate. Broj oboljelih od raka grlića materice sveden je na zanemariv nivo. Mi nemamo taj sistem i zato su rezultati takvi kakvi jesu", napomenuo je Ahmetović.

On je podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godine donijela Strategiju borbe protiv raka grlića materice čiji je cilj smanjenje broja oboljelih na manje od pet na 100.000 žena godišnje, a koja važi do 2030. godine.

Ahmetović je istakao da se Strategija sastoji iz tri dijela i da se prvi dio odnosi na primarnu prevenciju koja podrazumijeva vakcinaciju protiv HPV virusa koji uzrokuje rak grlića materice, pri čemu bi pokrivenost ciljane populacije trebala biti minimalno 90 odsto.

Drugi dio Strategije, kaže Ahmetović, podrazumijeva redovan skrining, dok se treći dio odnosi na adekvatno liječenje oboljelih od raka grlića materice.

Predsjednik Udruženja oboljelih od malignih oboljenja "Brčansko srce" Ramiza Musić poručila je svim pripadnicama ljepšeg pola da su redovni ginekološki pregledi najbolja prevencija malignih oboljenja reproduktivnih organa.

Musićeva je napomenula da je Udruženje proteklih godina uradilo mnogo projekata na prevenciji i podizanju svijesti žena o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, kao i pregleda dojki, te da taj posao nastavljaju da rade i dalje.

"Pozivamo sve pacijentkinje kojima je dijagnostifikovano neko maligno oboljenje da se jave u Udruženje jer imamo program rada sa pacijentkinjama kroz koje su prošle sve članice. Svako će moći nasamo da razgovara sa našim psihologom, a tu su i grupne radionice. Sigurno će im pomoći", rekla je Musićeva.

Članice Udruženja "Brčansko srce" danas su posjetile pacijentkinje na Odjeljenju ginekologije brčanske bolnice i uručile im skromne poklone, obilježivši tako januar - mjesec borbe protiv raka grlića materice. 

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.