Ovo je znak uzbune

Boja očiju ukazuje koju bolest imate

  • Izvor: B92
  • 13.08.2022.11:53

Prvi simptomi ovih opasnih bolesti se često vide u očima pacijenta. Promjena boje u irisu, retini i drugim dijelovima očne jabučice je veoma zabrinjavajući simptom koji je znak uzbune i govori da definitivno morate da posjetite ljekara.

Hepatitis

Jedan od karakterističnih simptoma hepatitisa i drugih oboljenja jetre je žutilo bionjače oka. Ova promjena boje očiju nastaje zbog žuči koja ulazi u krvotok. Ako se obratite ljekaru čim primijetite žutilo, liječenje hepatitisa biće mnogo efikasnije.

Nedostatak gvožđa (anemija)

Blijeda boja donjih kapaka može ukazivati na manjak gvožđa u organizmu. Drugi znaci anemije su umor, slabost, zujanje u ušima, nesvjestica. Ako ste otkrili takve simptome kod sebe, uradite test za određivanje nivoa feritina (rezerve gvožđa).

Melanom

Tamna tačka na šarenici i neočekivana promjena boje očiju mogu biti znaci koji nagovještavaju maligne promjene u organizmu. Pojava takvih simptoma je povod za temeljni pregled kod onkologa. Ako se potvrdi dijagnoza melanoma, vjerovatno će biti potrebna i hirurški zahvat.

Patologija štitne žlijezde

Izražen egzoftalmus, stanje u kojem očna jabučica bukvalno ispada iz duplje, može biti naznaka problema sa štitnom žlijezdom. Ali ponekad ispupčene oči mogu ukazivati i na druge bolesti – glaukom, tumor orbite ili trombozu sinusa. Samo ljekar može postaviti tačnu dijagnozu.

Vilson-Konovalova bolest

Vilson-Konovalova bolest je urođena patologija prouzrokovana poremećajem metabolizma bakra u organizmu. Ona može dovesti do ozbiljnih bolesti unutrašnjih organa i centralnog nervnog sistema. Ovo oboljenje se bukvalno vidi u očima: u kasnijim stadijumima bolesti bakar se akumulira duž ivice rožnjače u obliku zelenog ili zelenkasto-zlatnog prstena.

Šizofrenija

Vjeruje se da se ozbiljan mentalni poremećaj može identifikovati po osobinama pokreta očiju. Ljudi sa šizofrenijom ne mogu očima da prate objekte koji se sporo kreću. Obično pogled takvih pacijenata zaostaje, a zatim „stigne” predmet koji se polako kreće. Takođe, šizofreničarima je teško fiksirati pogled na nepokretnim predmetima. Danas postoje posebni testovi koji po pokretima očiju mogu otkriti šizofreniju sa tačnošću od 98 odsto.

Obratite pažnju! Takođe, prema izmijenjenom stanju očiju kod čovjeka se može posumnjati na dijabetes, hipertenziju, visok holesterol, Alchajmerovu bolest i niz drugih ozbiljnih patologija. Svaka, čak i najmanja promjena u očima treba da bude razlog za hitnu posjetu ljekaru koji će spro- vijesti kompletan pregled, postaviti tačnu dijagnozu i odrediti adekvatan tretman, prenosi “B92”.

Tagovi: