Narušeno zdravlje

Simptomi koji govore da su vaši "blagi zdravstveni problemi" pokazatelj ozbiljne bolesti

 • Izvor: klix.ba
 • 12.09.2022.16:12

Blagi zdravstveni problemi poput stalnog umora, kratkoće daha ili povišene tjelesne temperature mogu biti i simptomi ozbiljnijih bolesti.

Normalno je da se s vremena na vrijeme ne osjećate dobro - ali ako imate stalne simptome i ignorirate ih jer su "blagi", mogli biste ugroziti svoje zdravlje.

Evo pet znakova koji ukazuju da bi vaši naizgled blagi simptomi mogli biti znak nečeg ozbiljnog:

Umor

Osjećaj umora može biti znak dijabetesa tipa 2. Iako je neobično, nekontrolisani dijabetes može biti uzrok umora. Ovi pacijenti uopšteno imaju i druge simptome dijabetesa kao što su prekomjerna žeđ, učestalo mokrenje i zamagljen vid.

Kratkoća daha

Kratkoća daha može biti znak bolesti srca. Mnogi ljudi koji imaju srčana oboljenja osjećaju nedostatak kiseonika svaki dan, navodi British Heart Foundation. Srčana stanja kao što su angina, srčani udari, zatajenje srca i neki abnormalni srčani ritmovi poput fibrilacije atrija mogu uzrokovati kratak dah.

Ova stanja mogu uzrokovati kratkoću daha iz različitih razloga. Ako vaše srce ne pumpa dovoljno krvi koja sadrži kisik, vaše tijelo reagira bržim disanjem kako bi pokušalo unijeti više kisika u vaše tijelo, zbog čega osjećate nedostatak zraka.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem kao što je nesanica mogu biti povezani s produženim covidom. Poremećaji spavanja jedan su od najčešćih simptoma koje ovih dana imaju pacijenti koji pate od posljedica infekcije covidom.

Groznica

Groznica i povišena temperatura su čest simptom majmunskih boginja, upozoravaju stručnjaci. Drugi simptomi uz povišenu temperaturu poput malaksalosti ili glavobolje mogu se pojaviti prije osipa, ali se mogu pojaviti nakon osipa ili uopće ne biti prisutni.

Žutica

Žutica - gdje oči i koža poprimaju žućkasti ton - mogla bi biti simptom bolesti jetre ili ciroze. Visoki nivoi bilirubina mogu se pripisati upali ili drugim abnormalnostima jetrenih stanica ili začepljenju žučnih kanala.

Tagovi:
 • 12:15 Serija: Koleginice (R)

  Prvi domaći ženski sitkom.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.