ATV

Конзервисана храна

Будите опрезни са туњевином

 • Извор: Блиц
 • 07.12.2023. 14:56

Туњевина се нарочито конзумира током поста, а поред протеина садржи и супстанце које могу негативно да утичу на здравље. Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем или салатом, имамо лоше вијести.

Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму тјелесне масе и то недељно! Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише.

Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Food and Фунцтион”, упозорава на количину цинка у конзервисаној туњевини.

Како спремити рибу без неугодних мириса

Како спремити рибу без неугодних мириса

– Повећање пропустљивости цријева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспију. Ово стање зове се “синдром пропусног цријева” и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна цријева – објашњава водећи научник студије Гречен Малер, пише Стил.

Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свијести и високу температуру, а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

На крају ипак можемо да закључимо да конзервирана туњевина није штетна ако је једемо у малим количинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.