Чајеви од разног биља имају бројне здравствене предности, нарочито ако тражите алтернативу за кафу, али и као подршку бољем раду метаболизма и процесу мршављења.
Ројбос чај – Овај чај потиче из јужноафричке регије финбос. Његова црвенкасто-смеђа боја и слаткасто-земљани укус чине га препознатљивим, а истиче се и по својим здравственим користима. Ројбос је богат антиоксидансима који помажу у борби против слободних радикала у тијелу, потенцијално смањујући ризик од рака и срчаних болести. Оно што га чини корисним за мршављење јесте флавоноид аспалатин – јединствени састојак који се налази искључиво у овом чају. Истраживања показују да аспалатин смањује ниво хормона стреса који изазивају осјећај глади.
Бијели чај – Најмање је прерађен од свих чајева, што објашњава његов лагани и њежни укус. Минимална обрада значи и висок садржај антиинфламаторних антиоксиданаса и епигалокатехин галата (ЕГЦГ), који подстиче сагоријевање масти. Бијели чај подстиче разградњу масноћа у организму и спречава стварање нових масних ћелија.
Чај од ђумбира – Може допринијети мршављењу захваљујући снажним диуретичким и термогеним својствима. Познат је по богатству антиоксиданаса и биоактивних једињења попут џинџерола, који имају изражено антиинфламаторно и антиоксидативно дејство.
Чај од хибискуса – Садржи катехине, укључујући ЕГЦГ, и показало се да помаже у снижавању крвног притиска и нивоа холестерола. Такође може допринијети одржавању здраве тјелесне тежине. У једној студији, одрасли са прекомјерном тјелесном тежином или гојазношћу који су узимали екстракт хибискуса током 12 седмица имали су смањену тјелесну тежину, БМИ, проценат тјелесне масти и однос струка и кукова у поређењу са контролном групом, наводи "ПабМед".
Улунг чај – Садржи мјешавину полифенола који су карактеристични за зелени и црни чај – катехине и теафлавине. Улунг садржи и кофеин, а као и друге врсте чаја, може допринијети мршављењу. Блажег је укуса од црног чаја, а вјерује се да његово дјеловање на сагоријевање масти долази кроз подршку метаболизму липида.
Чај од нане – Богат антиоксидансима, чај од нане помаже варењу у одређеним ситуацијама. Иако не дјелује директно на сагоријевање масти, његова улога у побољшању варења и контроли апетита чини га корисним додатком режиму за мршављење, пружајући освјежавајући напитак без калорија.
Црни чај – Током процеса оксидације (који се често назива ферментација), мијења се састав његових полифенола. Иако и црни чај садржи ЕГЦГ, богат је теафлавинима – биљним једињењима која могу допринијети мршављењу. Полифеноли у црном чају могу дјеловати тако што смањују унос калорија и апсорпцију масти и угљених хидрата, а такође утичу и на цријевну флору, помажући борби против гојазности.
Зелени чај – Од свих врста чајева, зелени чај има највише истраживања која потврђују његове ефекте на мршављење. Његово дјеловање на сагоријевање калорија произилази из комбинације ЕГЦГ-а и кофеина. Студије показују да кофеин мора бити присутан заједно са ЕГЦГ-ом како би се постигао ефекат мршављења, јер је стимулација нервног система кључна за оптималан учинак.