ATV

Истраживање показало

Чајеви могу продужити живот

 • Извор: Агенције
 • 12.02.2024. 13:52

Према новој студији, конзумирање три шољице три врсте чаја дневно може одложити процесе биолошког старења. Другим ријечима, ово једноставно пиће може вам продужити живот.

Наиме, студија кинеских стручњака на Универзитету Сичуан спровела је истраживање које је укључивало анализу података из двије групе: 5.998 Британаца старости између 37 и 73 године и 7.931 кинески учесници од 30 до 79 година.

Учесници су пружили детаљне информације о својим навикама у испијању чаја, укључујући њихову жељену врсту чаја (зелени, црни, жути или оолонг), као и просјечан број шољица које су конзумирали сваки дан.

Истраживачи су затим процијенили различите маркере старења као што су крвни притисак, холестерол и проценат тјелесне масти како би одредили биолошку старост учесника.

Налази, објављени у стручном часопису Тхе Ланцет Регионал Хеалтх – Wестерн Пацифиц, показали су да људи који пију око три шољице чаја, односно шест до осам грама листова чаја, показују знаке споријег биолошког старења. Занимљиво је да је брже биолошко старење примјећено код оних који су престали да пију чај.

Научници вјерују да су полифеноли, за које се зна да побољшавају цревну микробиоту, одговорни за одлагање процеса старења. Ово благотворно утиче на имунитет, метаболизам и когнитивне функције.

Иако студија није разматрала одређене врсте чаја, није пронађена значајна разлика између оних који пију црни чај у Великој Британији и оних који пију зелени чај у Кини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.