Spremite se za more

Hladovina ne štiti dovoljno od sunca, obavezne zaštitne kreme

 • 09.06.2019.14:09

Počinje sezona godišnjih odmora, a odlazak na more može da se pretvori u noćnu moru za vas i porodicu ukoliko se adekvatno ne zaštitite od sunca.

Opekotine na koži, bolovi, neprespavane noći, nisu samo trenutni problem, već mogu da imaju i dugoročne posljedice, a jedna od njih je najzloćudniji tumor, melanom.

Sunce je izvor života, zahvaljujući njemu koža stvara vitamin D, sunce je važno i za dobro funkcionisanje pankreasa, dok je karcinom dojke češći u zemljama gdje ima manje sunca.

Međutim, izlaganje kože sunčevim zracima u doba dana kada je sunce najače ima štetne, dalekosežne posljedice.

Osim ultraljubičastog zračenja (UVA, UVB) za koje znamo da je štetno, najdublje u kožu prodire infracrveno zračenje (IR-A) koje izaziva promjene u ćelijama.

"Zaštita kože neophodna je tokom cijelog dana i u gradskim uslovima, a ne samo na plaži. Treba biti veoma oprezan sa infracrvenim A zračenjem", kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović i dodaje da je zaštita važna posebno kod djece.

Ona ne preporučuje djeci do tri godine odlazak na more i izlaganje visokim temperaturama, već za djecu tog uzrasta preporučuje planinu tokom letnjih dana.

Na moru, kako kaže, treba obratiti posebnu pažnju da se koža minimalno izlaže zračenju i da na sunce ne treba izlaziti bez zaštitne kreme.

"Krema se nanosi u sobi, prije odlaska na plažu i nanosi se ponovo na svaka dva, tri sata", pojasnila je ona na edukativnoj tribini o štetnosti infracrvenog zračenja "Uzmite najbolje od sunca".

Pedijatar iz Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj dr Goran Vukomanović kaže da roditelji u putnu apoteku prvo treba da spakuju kreme za sunčanje.

Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom.

Podsjeća da su sunčevi zraci najači od 11 do 16 sati, ali da se u julu i avgustu ne treba izlagati suncu od 10 do 17 sati.

"Hladovina nije dovoljna zaštita od sunca, jer tokom vrelih letnjih dana imamo refleksiju od peska", podsjetio je Vukomanović i dodaje da je važno da odabrana krema ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo UVB i UVA zraka.

Kompanija Hemofarm već duže sprovodi kampanju "Ne budi crven kao rak" u cilju podizanja svijesti o svim štetnim efektima sunčevog zračenja, a kampanji se pridružilo i Udruženje "Roditelj".

Predsjednica Udruženja "Roditelj" Gordana Plemić kaže da je važno da roditelji pronađu najbolji način i zaštite djecu od sunčevog zračenja.

"Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vrijeme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna - naročito infracrveno IR-A zračenje", naglasila je ona.

Ljekari upozoravaju da je zaštita od sunca potrebna i tokom boravka u hladovini, ali i kada djeca tokom ljetnjih dana borave u parkiću i na ulici.

Osim adekvatne kreme, neophodan je i šešir na glavi, pamučna majica dugih rukava, voda.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.