Simptomi

Jedna vrsta bola u ruci ukazuje na rak

  • Izvor: Agencije
  • 10.06.2022.12:49

Bol u ruci je prilično česta pojava i obično je rezultat povrede ili stresa, međutim ponekad može biti i simptom mnogo opasnijih stanja. Baš zato je važno potražiti ljekarsku pomoć kad osjetite bol u ruci koja ne prestaje. Uz to, što prije saznate uzrok bola, prije ćete moći da pristupite liječenju i vratite zdravlje. Evo kada bol u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti:

Studije su pokazale da trajna bol u rukama i nogama može biti znak koronavirusa. Dr. med. Svati Desšmuk, radiološkinja na Medicinskom fakultetom u Čikagu, kaže da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju bolove u rukama. Isto tako, većina njih se brzo oporavlja, ali kod nekih bolovi u mišićima i kostima zahtijevaju veću pažnju ljekara. Naime, kod nekih ljudi teški bolovi u mišićima usporavaju oporavak od kovida i zbog toga im treba pomoć ljekara.

Dodaje kako snimanjem mišića i kostiju, ljekari mogu da vide je li nešto ozbiljno u pitanju ili su to simptomi slični oporavku nakon gripe. Ozbiljno u ovom slučaju znači da osoba ima teže simptoma koronavirusa i treba da bude pod nadzorom ljekara.

Bol u ruci i dijabetes

Nažalost, bol u ruci može biti i znak dijabetičke periferne neuropatije. Naime, periferna neuropatija je oštećenje živaca, a predznak dijabetička znači da je uzrokovana dijabetesom. Oštećenje živaca je najčešća komplikacija kod šećerne bolesti. Oštećeni živci sprečavaju protok krvi, a to ograničenje dovodi do hronične, iscrpljujuće boli. Bol u nervima može najjednostavnije pokrete učiniti bolnim.

Dijabetička bol u živcima može biti drugačija za svaku osobu, a zavisi i od ozbiljnosti oštećenja. Stoga je važno konsultovati se s ljekarom kako biste pronašli terapiju koja vam odgovara.

Bol u ruci i ugrušci

Bol, osjetljivost i oticanje u ruci mogu biti simptomi krvnih ugrušaka u tijelu.

Većina krvnih ugrušaka se formira u nogama, ali se mogu oblikovati i u krvnim žilama u rukama. Posebno ako imate kateter ili ste nedavno imali operaciju na ruci, vratu ili u prsima.

Pacijenti treba da razumiju da se dijagnoza krvnog ugruška postavlja vrlo jednostavnim testom. Radi se ultrazvukom koji je bezbolan, traje oko 15 minuta i može se obaviti u ljekarskoj ordinaciji ili u bolnici, a može spriječiti katastrofalne posljedice.

Ako se pronađe ugrušak, većina pacijenata će dobiti lijek za razređivanje krvi. Takođe se mogu koristiti posebni lijekovi za razbijanje ugruška, a samo u rijetkim slučajevima može biti potrebna operacija.

Bol u ruci i rak pluća

Simptom karcinoma pluća može biti bol u ruci ili ramenu.

"Karcinomi pluća se mogu pokazati na bezbroj načina. Liječio sam dva pacijenta u posljednjih nekoliko mjeseci kod koji se rak pluća manifestovao kroz bol u ramenu. Tokom karijere svjedočio sam brojnim pacijentima koji su imali bolove u ramenu jer se rak proširio na lopaticu ili na nadlaktičnu kost", kaže dr. med. Geri Larson, onkolog.

Očigledno, postoji mnogo drugih uzroka boli u ramenu i ne mora biti riječ o raku, ali kada neko ima neprestanu bol u bilo kojem dijelu tijela koja se stalno pogoršava, ljekari će provjeriti i je li riječ o karcinomu.

Bol u ruci i srčani udar

Vjerovatno ste čuli da je bol u lijevoj ruci znak srčanog udara.

"Bol koja se širi prema čeljusti, leđima, vratu ili rukama može biti znak srčanog problema, posebno ako je teško odrediti porijeklo", kaže kardiolog dr.med. Lesli Čo iz Klinike Klivlend.

Dodaje da kod srčanog udara možete da osjećate bol, ali ne i odredite iz kojeg mišića ili kosti dolazi. Ako se bol nastavi i kad prestanete da se naprežete, vjerovatno se radi o srčanom udaru. Ako se bol u ruci pogorša tokom nekoliko minuta iako se ruka odmara, odmah zovite hitnu pomoć.

U slučaju i da se zaustavi bol nakon naprezanja, svakako posjetite ljekara.

Tagovi: