Loša navika

Kako cijeđenje bubuljica može da vam zakomplikuje život

  • Izvor: Super žena
  • 10.08.2022.22:41

Nekim je ljudima teško da ne diraju bubuljice, pa ih istiskivanje čim se pojave i ne dopuštaju da se koža sama regeneriše.

Postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da cijedite buduljice, a iako zvuči bezazleno, ta loša navika ima ozbiljnije i dugotrajnije posljedice.

Dermatolog Kristina Li Čung je za Mind Body Green objasnila zašto nikako ne bi trebalo da ih cijedimo.

Stvaranje ožiljaka

Dermatolog Kristina Li Čung kaže da, čak i ako bubuljica izgleda spreman za istiskivanje, time pucamo kožu i ostavljamo na njoj trag.

Naglašava i da će gotovo sigurno ostati crvena ili braon diskoloracija, koja se obično naziva post-upalna hiperpigmentacija.

Ti tragovi mogu da potraju čak nekoliko mjeseci ili godina, zavisno od tipa i tona kože, ali i od proizvoda koji se koriste za njegu.

Trauma kože

Reakcija na istiskivanje je bubrenje kože, a možete i pogoršati traumu kože na tom području, što povećava šanse za stvaranje ožiljaka.

Isto je i kada stisnete pa nastane krastica koju onda ne možete da prestanete da dirate. Ta je krasta važan dio regeneracije kože i prekid tog procesa je najgore što možete da učinite.

Infekcija

Ako kožu dirate s prljavim rukama ili nakon istiskanja na njega stavljate šminku bez dubinskog čišćenja područja, rizikujete nastanak infekcije.

Dermatolog ističe da, infekcija nije tako česta, ali uvijek može da se dogodi, a tada će se pojaviti i mali ožiljci.

Duže vrijeme za regeneraciju

Kristina je objasnila i da istiskivanjem bubuljica nećete postići da on brže nestane, već sasvim suprotno.

A osim što se neće samo tako maknuti s kože, istiskivanjem ćete dobiti i popucalu kožu koja malo krvari, što će naravno produžiti proces zacjeljenja, prenosi "Super žena".

Tagovi: