Једноставан начин припреме

Како искористити бијели лук на прави начин?

  • Извор: Индекс
  • 06.05.2025. 11:08

Бијели лук је темељ готово сваке кухиње – али већина нас га користи погрешно. Не у смислу количине, већ у начину припреме. А управо ту лежи разлика између мирисног, ароматичног зачина и оног горког, спаљеног окуса који од њега можемо добити. Ево које су то најчешће грешке у кувању са бијелим луком.

Сјецкајте га и одмах убацујете

Кад насјецкате или згњечите бијели лук, ослобађа се ензим алицин, који је заслужан за његов снажан мирис и антибактеријска својства. Али ако га одмах баците на врућу таву, већина тог корисног споја нестане прије него што јело и почне мирисати.

Пустите га да одстоји барем 10 минута након сјецкања прије него га термички обрадите.

Озбиљно здравствено стање: Како синдром сломљеног срца мијења облик овог органа?

Озбиљно здравствено стање: Како синдром сломљеног срца мијења облик овог органа?

Пржите га на великој топлоти

Бијели лук не воли јако вруће таве. Ако га додајете у уље које је већ јако загријано, изгорјеће за неколико секунди и дати јелу горак окус. Боља опција је да уље лагано загријавате с бијелим луком или да га додате након што поврће већ пусти сокове.

Мијешате свјежи и већ пржени

Ако користите бијели лук на више начина - на примјер, згњечен и кратко пржен у уљу, па уз то додајете и сирови чешњак – знајте да ће сваки дати потпуно другачији окус јелу. Свјежи је љут, пржени је сладак. Не мијешајте их насумично – искористите их циљано према рецепту и окусу који желите постићи.

Чудо уочи Ђурђевдана код манастира Горњак: Потекле 'сузе Светог Григорија'

Чудо уочи Ђурђевдана код манастира Горњак: Потекле 'сузе Светог Григорија'

Од бијелог лука можете направити и пасту која је практична за кориштење у јелима, а даће им богат окус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: