Нова студија

Конзумирање јаја заправо може смањити лош холестерол

  • 28.07.2025. 14:00

Многи људи и даље воде рачуна приликом конзумације јаја - иако важе за високопротеинску намирницу, ипак постоји бојазан због холестерола. Ипак, нова научна истраживања показују да јаја не само да нису штетна, већ могу имати и повољан утицај на здравље срца, ако се конзумирају у оквиру уравнотежене исхране.

Током година, савети о конзумирању јаја били су веома неуједначени - неке студије су сугерисале да ова популарна опција за доручак може штетити здрављу, док су друге истицале јаја као одличан извор протеина и других хранљивих материја. Шта заправо говоре скорашња истраживања?

Једна нова студија додаје свој глас све већем броју доказа који указују на то да су јаја заправо веома добра за нас. Посматрали су се одвојени утицаји засићених масти и холестерола на нивое липопротеина ниске густине, познатог и као ''лош'' холестерол у тијелу.

Муж и жена нађени избодени насмрт у својој кући:

Муж и жена нађени избодени насмрт у својој кући: "Имала је осјећај да ће се нешто десити"

''Јаја су дуго била неправедно на лошем гласу због застарјелих савјета о исхрани. Имају висок ниво холестерола, али су ниска у засићеним мастима. Ипак, због холестерола у њима, многи често сумњају у њихово мјесто у здравој исхрани'', појашњавају стручњаци.

У овој студији научници су раздвојили ефекте холестерола и засићених масти, и открили да висок унос холестерола из јаја, када се јаја једу као дио исхране са мало засићених масти, не повећава нивое лошег холестерола. Умјесто тога, засићене масти су главни фактор који доводи до повећања холестерола.

Како је текла студија

Истраживачи су ангажовали 61 одраслу особу са истим почетним нивоом LDL холестерола, и дали им да се придржавају три различите дијете по пет недјеља. Укупно 48 учесника је завршило све три дијете.

У Истри ухапшени Рус и Нијемац због снимања наге дјеце

У Истри ухапшени Рус и Нијемац због снимања наге дјеце

Прва је била дијета са високим уносом холестерола и ниским уносом засићених масти, која је укључивала два јајета дневно. Друга је била дијета са ниским уносом холестерола и високим уносом засићених масти, без јаја.

Трећа је укључивала висок унос и холестерола и засићених масти, али само једно јаје недјељно. Резултати су показали да дијете богате засићеним мастима доводе до повећања LDL холестерола. Међутим, дијета са високим холестеролом и мало засићених масти изазвала је смањење нивоа LDL холестерола – што сугерише да јаја нису одговорна за повећани лош холестерол.

''Можемо рећи да смо донијели чврсте доказе у одбрану скромног јајета. Када је у питању припремљен доручак, не треба да бринете због јаја, већ због додатне сланине или кобасице која ће вјероватније утицати на здравље вашег срца'', наглашавају истраживачи.

Истраживање је објављено у часопису The American Journal of Clinical Nutrition, а преноси ''Science alert''.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: