Труднице, опрез

Конзумирање кафе у трудноћи може бити опасно за дијете

 • Извор: Б92
 • 06.05.2024. 14:11

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) препоручују трудницама да не конзумирају више од 200 мг кофеина дневно, што је еквивалентно око двије шољице кафе.

Свака трудница треба да буде опрезна с напицима с кофеином. Кинески научници упозоравају жене да не пију превише кафе током трудноће јер би то могло повећати ризик од аутизма њиховог дјетета.

Основа за ову препоруку је студија Универзитета у Вухану. Студија на пацовима је осмишљена да испита како би дијета богата масном и прерађеном храном након рођења, у комбинацији с кофеином, довела до симптома аутизма.

Подијелили су трудне пацове у двије групе – групу која је конзумирала еквивалент од 1,5 шоља кофеина и групу која је лијечена плацебом. Спроведено је тестирање понашања како би се открила понашања слична аутизму код потомака. Животиње које су биле изложене кофеину у материци чешће показују знакове аутизма након рођења, као што су: социјална дисфункција и слаба просторна машта. Истраживачи вјерују да је то због промјена у функцији мозга у материци које резултирају лошом комуникацијом између нервних ћелија, што заузврат доводи до симптома аутизма.

Милена израђује иконе у дуборезу: Занат научила од оца

Милена израђује иконе у дуборезу: Занат научила од оца

Новорођени пацови изложени кофеину ин утеро, а касније који су конзумирали дијету богату мастима били су у још већем ризику од симптома сличних аутизму. Ефекти су били најуочљивији код мужјака пацова, што сугерише да се слична разлика може видјети и код људских беба.

Сматра се да кофеин омета развојни напредак, док високи нивои кофеина подстичу упалу и неравнотежу цријевних бактерија, што повећава вјероватноћу да ће дијете показати знакове аутизма. Након рођења, они су потом подијељени у групе на основу њихове прехране, при чему су неки примали стандардну ​​исхрану, а други храну богату мастима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

  Серија: Ко те шиша (12+)

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.