Здрава исхрана

Маслац или маргарин - шта је здравије?

  • Извор: Индекс
  • 14.05.2025. 20:39

Маслац или маргарин – питање је о којем се расправља већ деценијама. Исто тако, у многочему се препоручује кориштење маслаца умјесто маргарина, а многи на то посебно пазе у припреми посластица. Ипак, док једни тврде да је маслац природнији, други хвале маргарин због мањег удјела засићених масти. Но, шта заправо једемо – и зашто се тачно маргарин често сматра "лошијом" опцијом?

Шта је маслац?

Маслац се прави од врхња или млијека – ријеч је о природном производу који се добија мућењем врхња док се не издвоји масноћа (маслац) од течности (млаћеница). Садржи око 80% млијечне масти, а остатак су вода и млијечни протеин.

Маслац је извор засићених масти, које су дуго биле на лошем гласу због повезаности с болестима срца. Но, новија истраживања показују да умјерена конзумација маслаца није нужно штетна – посебно ако долази из квалитетних извора.

Посебан дан у дому Ражнатовића: Имају велики разлог за славље

Посебан дан у дому Ражнатовића: Имају велики разлог за славље

Шта је маргарин – и зашто је (био) проблематичан?

Маргарин је индустријски производ који се изворно развијао као јефтина замјена за маслац. Првотно се радио од говеђе масти и млијека, а данас се углавном производи од биљних уља (сунцокретово, репичино, сојино...).

Да би та уља попримила чврсту конзистенцију и била мазива, пролазе процес хидрогенизације – хемијски поступак којим се уља претварају из течног у чврсто стање. Управо тај процес ствара трансмасне киселине – и ту лежи главни проблем.

Зашто су трансмасти опасне?

Трансмасне киселине доказано:

- повећавају лош (ЛДЛ) холестерол

- смањују добар (ХДЛ) холестерол

- повећавају ризик од кардиоваскуларних болести.

Одговор изненађује: Жене откриле која мала ствар их чини срећнима

Одговор изненађује: Жене откриле која мала ствар их чини срећнима

Због тога су многе земље, укључујући и земље ЕУ, забраниле или строго ограничиле кориштење индустријских трансмасти. Данас су неки маргарини на тржишту формулисани тако да их више не садрже – но, то није правило. Читајте декларације.

Иако, на декларацији може писати "0 г трансмасних киселина", производ може садржавати мале количине ако је количина мања од 0,5 г по порцији, што значи да законски не мора бити наведено. Стога, увијек обратите пажњу на састојке и потражите дјелимично хидрогенизоване масти.

Шта је “здравије” – маслац или маргарин?

Не постоји једноставан одговор. Ако бирате маслац:

- бирајте у малим количинама

- по могућности из органског узгоја (без хормона и антибиотика)

- користите га као дио уравнотежене прехране.

Гром ударио у зоолошки врт, међу повријеђенима има и дјеце

Гром ударио у зоолошки врт, међу повријеђенима има и дјеце

Ако бирате маргарин:

- избјегавајте верзије које садрже “дјелимично хидрогенизоване масти”

- бирајте меке, немазиве верзије које садрже незасићене масти

- провјерите садржи ли трансмасне киселине (требало би писати 0 г)

А шта са кувањем и печењем?

Маслац даје богатији окус колачима, тијесту и умацима, док маргарин може боље функционисати ако желите мање засићених масти или веганску опцију. Ипак, у посластицама, многи кувари ипак бирају маслац због окуса и текстуре.

Није само за главобољу: Аспирин може да спаси и вашу башту

Није само за главобољу: Аспирин може да спаси и вашу башту

Као и код свега у прехрани – умјереност и квалитет су кључ. Читајте етикете и не бојте се маслаца – ако га не једете сваки дан на кашику, неће вам нашкодити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Фитнес (12+)

    '' Серија: Фитнес (12+)