Биљна исхрана више није резервисана само за вегане и вегетеријанце – све више људи широм свијета, па тако и у Србији, повремено посеже за намирницама биљног поријекла како би побољшали здравље и смањили утицај на животну средину.
Док су користи за срце и крвне судове већ раније биле познате, ново истраживање америчких научника открива да одређена количина биљних протеина дневно може значајно смањити ризик од повишеног крвног притиска.
Ако сте икада размишљали о томе да бар један дан недјељно избаците месо из јеловника, можда је сада право вријеме да пробате – ваше срце би вам могло бити захвално.
Шта каже истраживање?
Студија објављена у априлу у часопису Journal of the American Heart Association испитивала је како количина и разноврсност протеина које особа уноси – из биљних и животињских извора – утиче на ризик од развоја хипертензије, односно високог крвног притиска.
Тим од шест стручњака са Универзитета Texas Health Science Center у Хјустону и Baylor College of Medicine анализирао је податке 2.294 одрасле особе узраста од 45 до 84 године, које су учествовале у вишегодишњој студији о атеросклерози. Учесници су попуњавали упитник са 120 питања о прехрамбеним навикама. Нико од њих на почетку истраживања није имао дијагностикован висок притисак.
Иако није пронађена јака повезаност између уноса животињских протеина и ризика од хипертензије, резултати су показали да унос биљних протеина има позитиван утицај.
Нижи притисак уз више биљних протеина
Према саопштењу Америчке асоцијације за срце (АХА), сваких додатних 20 грама биљних протеина дневно било је повезано са 16 одсто мањим ризиком од развоја хипертензије у поређењу са особама које су уносиле најмање количине биљних намирница. Користи су се, међутим, стабилизовале када се унос повећао на 30 грама дневно.
Просјечан дневни унос протеина код испитаника био је око 68 грама, од чега је 24 грама долазило из биљних извора. Већина њих конзумирала је девет различитих извора протеина недјељно.
Занимљиво је да се показало како већа разноврсност биљних извора протеина може бити повезана са повећаним ризиком од високог притиска. Један од разлога, према ријечима ауторке студије др Марше Отто, највјероватније је повећан унос индустријски прерађених биљних производа.
Препоручени извори биљних протеина
Америчка асоцијација за срце препоручује неколико здравих извора биљних протеина које је лако укључити у свакодневну исхрану. Међу њима су пасуљ и разне махунарке, леблебије, сочиво и едамаме (млада зрна соје). Такође се препоручују путер од орашастих плодова, зоб, киноа, разни орашасти плодови и сјеменке, као и тофу и сојино млијеко.
На крају, истраживачи су закључили да су већи унос и разноврсност биљних протеина повезани са нижим ризиком од хипертензије. Увођење више биљних извора протеина у свакодневну исхрану може бити једноставан и ефикасан корак ка здравијем срцу.