Uzima se jednokratno

Najskuplji lijek na svijetu pušten u promet: Jedna doza košta 2,1 milion dolara

  • 07.11.2019.07:50

Američki regulatori su odobrili puštanje lijeka u promet u maju ove godine. Lijek se uzima jednokratno, a cijena nije nimalo pristupačna.

Samo jedna doza lijeka zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis“ košta 2,1 milion dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu.

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju zolgensma postao je važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div „Novartis“, prenosi „Nacionalna geografija“.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromjesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u „Novartisu“ izdvajaju zolgensmu gensku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lijek za psorijazu i artritis i entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti, piše Sputnik.

U razdoblju od jula do septembra lijek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u „Novartisu“, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog „Biogena“.

Lijek je imao uspjeha u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor „Novartisa“ Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvještajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.