Напици са наном феноменално освјежавају и садрже витамине и минерале који су организму потребни, али треба имати у виду да они нису препоручљиви свима и у свим ситуацијама, мишљења је руски биотехнолог.
Нана је један од омиљених додатака напицима у љетњим мјесецима: она освјежава, садржи витамине из група А и Б, витамин Ц, калијум, магнезијум, гвожђе и аминокиселине. Захваљујући свом саставу, осим што је укусна, нана ублажава и упалне процесе, позитивно утиче на нервни систем и циркулацију крви, чиме потпомаже прокрвљеност ткива.
Коме се нана препоручује, а коме не
Осим тога, нана има и магичну моћ да утоли глад (захваљујући садржају ментола који стимулише лучење ендорфина и који игра важну улогу у перципирању ситости), те се препоручује онима који се боре са вишком килограма. Међутим, нана није за свакога, а ни за све прилике - и поред неколико очигледно позитивних дејстава, она има и нежељена.
Напици са наном (ледени и обични чајеви, лимунаде, безалкохолни коктели и слично) не препоручују се људима који пате од ниског притиска: због чињенице да она додатно умирује нервни систем, може се десити да особа након конзумације нане буде исувише опуштена, успорена и сањива, што може утицати на њену моћ расуђивања и брзину реаговања у ситуацијама које захтјевају тренутну реакцију.
Опасност по здравље, а и живот
Редовна конзумација нане не препоручује се ни мушкарцима, будући да она може утицати на лучење полних хормона и довести до смањења нивоа тестостерона у организму. Посљедично, код мушкараца може доћи и до опадања сексуалне жеље и проблема са потенцијом, апелује руски стручњак, наглашвајући да се умјесто нане може користити мелису, која је по укусу слична, али нема нежељена дејства, преноси РТ Балкан.
Конзумација напитака са наном може бити нарочито опасна у вожњи, чак и уколико иначе немате проблеме са ниским притиском: ''Због успорених рефлекса возачи могу постати права опасност на путу'', упозорава руски биотехнолог Георгиј Сусљанок у интервјуу за портал Газета. ''Осим тога, нану би требало да избјегавају и особе које су осјетљиве на ментол'', додаје он.