Mnogima omiljeno voće

Neki ljudi treba da izbjegavaju banane u širokom luku, evo i zbog čega

  • Izvor: Agencije
  • 01.07.2022.15:43

Banane su omiljeno voće mnogih ljudi. Mogu da se jedu same, ali često ih jedemo u kombinaciji sa drugim voćem, mlijekom, sastavni su dio smutija i šejkova. Međutim, ukoliko imate ove zdravstvene probleme treba da ih izbjegavate.

Banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi, upozorava slavna ruska doktorka i dijetolog Tatjana Razumovska.

Ovo voće može biti i jako korisno, recimo u slučaju da patite od gastritisa. Banane vraćaju kiselinsko-baznu ravnotežu, uklanjaju toksine i otrove, pomažu da se smanji intenzitet upale i djeluju laksativno. Istovremeno, banane poboljšavaju stanje mikroflore i pomažu u ublažavanju napetosti.

Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane da bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je bolje izbjeći to voće u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi.

Takođe, ruska doktorka upozorava da banane za gastritis nikako ne smemo kombinovati sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svježim sirom, mlijekom ili jabukom.

(Izvor: Magazin Novosti)

Tagovi: