Банане су једно од најомиљенијих воћа широм свијета – слатке, практичне и богате храњивим састојцима који помажу варење, јачају срце и могу бити одличан савезник током дијете.
Најчешће их једемо свјеже, али су и чест додатак здравим напицима, смутијима и колачима. На питање како их једемо, већина људи ће рећи: "Па, једноставно – огулимо кору и поједемо".
Међутим, према ријечима стручњака, та навика скрива потенцијалну грешку коју правимо цијели живот.
Тамика Симс, директор прехрамбених технологија у Међународном савјету за информације о храни, упозорава да бисмо – без обзира на дебљину коре – свако воће и поврће требали опрати прије конзумације.
"Иако банана има дебелу кору коју обично бацамо, то не значи да је безбједна без прања. Прљавштина може бити видљива, али бактерије попут салмонеле или остаци пестицида нису – а могу представљати озбиљан ризик за здравље," истиче Симс за "Јаху Њуз".
Када неоперисану банану узмемо у руке и огулимо је, све што се налази на кори може се пренијети на унутрашњи дио плода – управо онај који једемо. Бактерије, пестициди и остаци с површине могу завршити на вашем воћу, рукама или чак кухињској површини.
Зато стручњаци савјетују да и банане, као и воће попут наранџи, лимуна, авокада или поврћа попут шаргарепе, кромпира и першуна – увијек перете под млазом чисте воде, чак и ако планирате да кору одмах баците.