Lekanemab

Novi lijek za Alchajmerovu bolest usporava napredovanje, ali ima neželjene efekte

  • Izvor: Tanjug
  • 30.11.2022.16:52

Eksperimentalni lijek lekanemab pokazao se kao potencijalni lijek za Alchajmerovu bolest, prema novim istraživanjima koja su objavljena u Nju Ingland Žurnalu Medicine, ali istraživači iskazuju izvjesnu zabrinutost njegove povezanosti sa ozbiljnim neželjenim efektima.

Dugo očekivani podaci o ispitivanju objavljeni su u utorak u žurnalu medicine "Nju Ingland" , dva mjeseca nakon što su proizvođači lijeka Biogen i Eisai objavili da je otkriveno da lekanemab smanjuje kognitivno i funkcionalno opadanje aktivnosti mozga za 27 odsto u trećoj fazi ispitivanja.

Ispitivanje u drugoj fazi nije pokazalo značajnu razliku između lekanemaba i placeba kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću u istraživanju koje je trajalo 12 mjeseci, ali podaci iz treće faze pokazuju da je lekanemab poslije 18 mjeseci bio povezan sa nestajanjem amiloida, koji se talože u mozgu pacijenata.

- Kod osoba sa ranom Alchajmerovom bolešću, lekanemab je smanjio nivo amiloida u mozgu i pad kognitivnih funkcija u odnosu na placebo nakon 18 mjeseci - piše u istraživanju.

Dodaju da je lijek bio povezan sa neželjenim dejstvima, kao i da su potrebna duža ispitivanja ne bi li se utvrdila efikasnost i bezbjednost lekanemaba u ranoj fazi Alchajmerove bolesti.

Najčešći neželjeni efekti na lijek bile su jake glavobolje, dok su najteže bile reakcije kao što su oticanje i krvarenje u mozgu.

Istraživači su takođe objavili da je umrlo oko šest ispitanika u grupi koja je primala lekanemab, ali istraživači smatraju da nijedan smrtni slučaj nije povezan sa lijekom.

Udruženje za Alchajmerovu bolest je izjavilo juče kako ohrabruje nastavak istraživanja u trećoj fazi.

- Objavljeni rezultati pokazuju da će lijek pacijentima pružiti više vremena za svakodnevan i samostalan život pacijentima. Tretmani koji koriste onima koji žive sa kognitivnim oštećenjem zbog Alchajmerove bolesti i demecije su vrijedni koliko i tretmani koji produžavaju život onima sa drugim terminalnim bolestima - saopštilo je Udruženje.

Tagovi: