Подаци

Од малигних болести у Српској годишње оболи 35 дјеце

 • Извор: СРНА
 • 14.02.2024. 14:46

У Републици Српској годишње од малигних болести, према подацима Од‌јељења д‌јечје хематоонкологије Универзитетског клиничког центра, оболи од 30 до 35 д‌јеце, речено је Срни у Удружењу родитеља д‌јеце обољеле од малигних болести "Искра".

Предсједник Удружења Милан Берић рекао је Срни поводом, 15. фебруара, Свјетског дана д‌јеце обољеле од малигних болести, да оболијевају д‌јеца свих животних узраста, а да су према налазима љекара пет најчешћих врста злоћудних болести д‌јечје доби леукемија, тумори мозга, неуробластома, Вилмсов тумор и лимфоми.

Према његовим ријечима, у Родитељској кући "Искра" тренутно борави шест породица.

"Родитељска кућа `Искра` своје прве мале станаре примила је 8. септембра 2016. године и од тада су `дом далеко од куће` у њој пронашле 193 породице", каже Берић.

Он је истакао да је дијагноза малигног обољења д‌јетета једно од најстреснијих искустава које се може догодити унутар породице.

"Самим тим она доноси многобројне и углавном тешке проблеме. Породица престаје да функционише на уобичајени начин. Дуготрајно лијечење доводи до одвојености од других чланова породице, породичних активности, ту су и страх, неизвјесност, губитак осјећаја контроле, шок и све су то ситуације и осјећања којима су, нажалост, изложени свако дијете на лијечењу од малигне болести и његова породица", рекао је Берић.

Он истиче да све ово утиче на психичку и емоционалну стабилност породице и да може да изазове бројне психолошке, емоционалне и практичне проблеме и реакције, а ту су и они финансијски, који прате сваку породицу током дуготрајног лијечења малигне болести и многи други.

Берић је указао да треба говорити о малигнитету код д‌јеце, иако је то веома тешка тема и многи је избјегавају.

"Изузетно је важно и потребно причати о томе, јер без обзира на тежину теме треба подићи свијест да се то не догађа некоме другом и да се, нажалост, свако од нас може наћи у таквој ситуацији. Тада је важно да родитељи и д‌јеца знају да у нашем удружењу могу добити сву потребну стручну психо-социјалну подршку, као и ону људску, родитеља који су преживјели то искуство", рекао је Берић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:30 Гола наука, документарни програм

  ' Гола наука, документарни програм

 • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина