Бадеми су добар извор калцијума и гвожђа, али су и моћни антиоксиданси због којих ћемо бити здравији. Захваљујући витамину Е, влакнима и фолној киселини, „мокри“ бадеми побољшавају варење, помажу код дијабетеса, проблема с кожом и хроничних болести, попут срчаних сметњи и реуматоидног артритиса.
Осим тога, ефикасан је савезник и код мршављења јер њихова богата количина влакана смањује осјећај глади, а тиме и унос калорија и подстиче губитак килограма.
Најбољи приступ је намакање у двије чаше воде током 24 сата.
Припрема:
Око 250 грама бадема ставите у посуду и прелијте их топлом водом.
Након 12 сати исцједите воду и додајте у бадеме двије кашике соли.
Затим поново посуду напуните топлом водом и оставите бадеме у њој још 12 сати.
Након 24 сата у води лако ћете скинути смеђу љуску с бадема, ако се већ није сама одвојила.
Истина, неки практикују да бадеме натопе само преко ноћи, али 24 сата је оптималан период.
Намочене бадеме можете користити седам дана тако што ћете их јести по 4 комада ујутро. Једите их без страха да ће изгубити своје нутритивне вриједности.
Напомињемо, ово је народни лијек, па се прије употребе обавезно консултујте са љекаром.