Конзервирање храну одржава свјежом и јестивом, нарочито ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервисања намирнице пролазе и процес стерилизације.
“Резултат је, нажалост, значајан губитак нутријената, али једном кад се конзервира воће или поврће, тако може стајати годинама, сигурно од опасних микроорганизама”, објашњава нутриционисткиња др. Џес Кординг и открива која је, према мишљењу струке, најздравија конзервисана храна.
То су сигурно, каже, сарделе у конзерви или сардине, али и друга конзервисана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтијева дугу припрему или кување. Додавање конзервисане рибе у исхрану има бројне здравствене предности.
“Конзервисане срделе обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свјежа није доступна”, рекла је Кординг.
С њима, додаје, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце, објашњава она.
Како јести сарделе?
Здравствене смјернице недељно препоручују двије до три порције рибе с ниским удјелом живе, а Кординг препоручује да је помијешате с тјестенином, сиром или крекерима за ужину.
“Лично највише волим да из изгњечим виљушком и једноставно убацим у салату”, рекла је Кординг за Минд Бодy Греен, а постоји и безброј других начина да се срдела из конзерве убаци у исхрану.