Имате га у фрижидеру

Ово поврће чини чуда за притисак

  • Извор: Индекс
  • 03.06.2025. 12:47

Према резултатима истраживања објављеног у стручном часопису Нутриентс, тамнозелено лиснато поврће као што су рукола, купус, блитва, кељ и шпинат, богато витаминима и минералима, има изузетно повољан утицај на крвни притисак.

Ипак, кардиолози посебно издвајају шпинат због његовог снажног ефекта на здравље срца, нарочито када је ријеч о смањењу горњег, односно систолног притиска.

За подсјетник – систолни притисак је она виша вриједност коју видимо приликом мјерења. Он показује притисак крви на зидове артерија док срце куца. Нижа вриједност је дијастолни притисак, који мјери притисак док је срце у фази мировања између откуцаја.

Зашто је шпинат посебно користан?

Кардиолог др Дипак Талреја објашњава да шпинат може помоћи у снижавању систолног притиска управо због високог садржаја природних нитрата. Када их унесемо кроз исхрану, ти нитрати се у тијелу претварају у азот-моноксид – молекул који шири и опушта крвне судове.

То значи да крв може лакше да протиче, отпор се смањује, а самим тим и притисак. Др Талреја истиче да је тај ефекат потврђен бројним студијама, укључујући и једно контролисано истраживање објављено у часопису Хипертеншн, које показује да редован унос шпината значајно снижава и горњи и доњи притисак код особа које имају хипертензију. Резултати могу бити видљиви већ неколико сати након оброка и одржавају се редовним конзумирањем.

Наравно, шпинат не може да замијени лијекове уколико их већ користите, али може бити драгоцијен савезник у борби за здравље срца.

Како још шпинат помаже срцу?

Према речима др Талреје, шпинат је једна од омиљених намирница међу стручњацима за кардиоваскуларно здравље, и то с разлогом:

Богат калијумом – који помаже телу да избаци вишак натријума и одржава нормалан крвни притисак.

Садржи магнезијум – који је важан за здрав рад крвних судова и може помоћи у превенцији поремећаја срчаног ритма.

Пуна порција антиоксиданаса – укључујући витамине Ц, Е и бета-каротен, који штите ћелије од оштећења и смањују ризик од зачепљења крвних судова.

Извор фолата – витамина Б-скупине који снижава ниво хомоцистеина, једињења које може оштетити крвне судове.

Нискокалоричан и богат влакнима – што га чини одличним за регулацију тјелесне тежине, нивоа шећера у крви и масти, а помаже и да дуже останемо сити.

Укључивање шпината у свакодневне оброке – било да је у салатама, смутијима или куваним јелима – једноставан је и природан начин да подржимо здравље срца и цјелокупног организма, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: