Јања

Хаџићу купци долазе на кућни праг: Шпинат бере готово цијеле године

  • Извор: ИнфоБијељина
  • 20.12.2023. 22:13

Узгој шпината на отвореном пољу је захвалан јер је отпоран на хладноћу, није захтјеван за његу, а вегетација до бербе траје од 65 до 75 дана. Добро укоријењене биљке, испод сњежног покривача, могу поднијети температуру и до -20 степени Целзијусових.

Менсур Хаџић из Јање код Бијељине прецизним планирањем рокова сјетве на 25 дунума, обезбиједио је бербу шпината готово цијеле године.

- Хладно јесте, али радити се мора. Шпинат је отпоран, он може да издржи велике мразеве, а чим се температура подигне у плус, биљке се брзо поврате. За 2,5 мјесеца насјекли смо 25 тона. Иако је крај децембра дневно можемо припремити око 300 до 400 килограма. Све што произведемо и продамо. Ове године нисам ни ишао на пијацу. Телефоном ми наруче, дођу по то и претоваре. Килограм шпината кошта 2,5 КМ - каже овај пољопривредник за портал ИнфоБијељина. 

Стиже зимска олуја уз орканске ударе вјетра

Стиже зимска олуја уз орканске ударе вјетра

Хаџић каже да је зимска производња поврћа исплатива. 

- Ја немам пластенике, али док год нема снијега и кише може се радити. Имам још једну парцелу и надам се да ће и она пристићи за бербу. Ако не, биће посла већ од фебруара. Тако да и у рано прољеће могу да рачунам на једну бербу, а ово поврће је увијек тражено – каже пољопривредник.  

Производња шпината није захтјевна.

- Тражи квалитетну земљу и добро нађубрену, а то зависи првенствено од залиха храњива у земљишту. Наводњавање је неизбјежно, јер шпинат има велике потребе за водом. Ничиме се не пршће па је ово поврће врло здраво - прича Менсур. 

Шта се десило са људима који су отворили Тутанкамонову гробницу?

Шта се десило са људима који су отворили Тутанкамонову гробницу?

Ова зима Хаџићима за сада иде на руку. Већ двије деценије, осим ове културе, гаје и мркву и цвеклу. Упркос варљивој клими која производњу чини све тежом задовољни су овом годином, јер су све произведено продали по доброј цијени. Све већи проблем је наћи радну снагу, али захваљујући доброј организацији породице, која у сезони ради и по 15 часова, успијевају да на тржиште испоруче планиране количине поврћа чији је квалитет одавно осигурао купце. 

(Фото/Вијест: ИнфоБијељина)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: