Vodite računa

Ovo su namirnice koje nikako ne biste trebali jesti na prazan želudac

  • 22.01.2020. 08:52

Jogurt, kafa ili svježi sok od naranče? Tek rijetki znaju što je dobro jesti natašte i kakvog to uticaja ima na probavne smetnje te bolju iskoristivost nutrijenata iz raznih namirnica.

Ono što jedemo ima ogroman uticaj na zdravlje, ali nije bitno samo što – već i kada to jedemo. I dok većina zna kako bi trebali izbjegavati tešku i masnu hranu naveče, tek su rijetku upućeni u to što je najbolje jesti na prazan želudac, piše 24sata.

To ne samo da utiče na energiju i raspoloženje, već i probavu te metabolizam, a stručnjaci ističu koje se namirnice preporučuju, a koje je bolje izbjegavati:

Jesti:

Zobena kaša – stvara zaštitni sloj oko ovojnice želuca, a osim toga sadrži vlakna koji pridonose osjećaju sitosti istovremeno smanjujući visinu holesterola

Heljdina kaša – blago stimuliše probavni sistem, a odličan je izvor proteina, željeza i vitamina

Palenta – pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, a istovremeno normalizuje crijevnu floru te daje duži osjećaj sitosti

Tuna – odličan izvor proteina koji ne padaju teško na želudac, a daju osjećaj energije

Jaja – studije pokazuju da jedenje jaja za doručak značajno smanjuje broj kalorija koje ćemo unijeti tokom dana, a ne opterećuju probavu

Lubenica – ako se jede na prazan želudac, lubenica pruža značajnu hidratizaciju te povoljno djeluje na zdravlje očiju, srca i pluća zahvaljujući visokim nivoima likopena koje sadrži

Borovnice – Prema novim istraživanjima, jedenjem borovnica ujutro stimuliše se imunitet i memorija, pa su odličan dodatak doručku

Hljeb od čitavog zrna bez kvasca – ugljikohidrati u njemu pokreću organizam bez izazivanja osjećaj nadutosti

Orašasti plodovi – ako se jedu za doručak, pomažu probavi i normalizuju nivo pH u želucu

Med – pomaže u "buđenju" tijela pružajući mu snagu i energiju, a i povećava visinu hormona sreće, serotonina.

Bolje ne jesti:

Peciva – hrana koja sadrži kvasac iritira ovojnicu želuca i može uzrokovati nadutost. Ako ih jedete, kombinujte s drugim namirnicama, a ne same

Slatkiši – namirnice s puno šećera podižu razine inzulina u nebo, što opterećuje gušteraču koja se "tek probudila". To može povećati rizik od dijabetesa, a i pridonosi osjećaju manjka energije u ostatku dana

Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode – ako jedete jogurt na prazan želudac hidrohlorična će kiselina u želucu ubiti mliječne bakterije, pa se gube dobrobiti tih namirnica

Kruške – tvrda vlakna u njima štete sluznim membranama u želucu

Rajčice – sadrže visoke količine tanične kiseline koja povećava kiselinu u želucu, što povećava rizik od gastritisa i nastanka čireva

Krastavci i ostalo zeleno povrće – iako su bogat izvor aminokiselina, mogu uzrokovati žgaravicu, nadutost i bol u želucu ako ih se konzumira dok je on prazan

Banane – jedete li ih na prazan želudac, to će dovesti do naglog povećanja magnezija u krvi, što ne odgovara srcu

Začini – sva hrana s puno začina izaziva iritaciju probavnog sistema, što za rezultat ima otežanu probavu

Citrusi – budući da su bogati voćnim kiselinama, lako uzrokuju žgaravicu i povećavaju rizik nastanka čira.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.