Како старимо, наше тијело се мијења, али често наш апетит и навике остају исти.
Многи наставе да једу као у тридесетима, иако су већ ушли у педесете или шездесете, несвјесни да тијело тада троши мање енергије.
То може довести до вишка килограма, успореног метаболизма и здравствених проблема.
Када требамо почети мање јести?
Промјене почињу већ послије 30.
Већ у раним тридесетима метаболизам почиње лагано да успорава. Мишићна маса опада, а тијело троши мање калорија чак и у мировању.
Ипак, у овом периоду промјене су благе - довољне су умјерене корекције у исхрани и више кретања.
Послије 40. и 50. - вријеме за свјесније одлуке
Уласком у четврту и пету деценију, смањење енергетске потребе постаје израженије. Хормонске промјене, nnaročito код жена, додатно успоравају метаболизам.
Ако наставимо да једемо као у младости, тијело вишак енергије складишти као маст - најчешће у предјелу стомака.
Зато нутриционисти препоручују:
*Мање порције, али хранљивије оброке
*Више протеина (да очувамо мишићну масу)
*Мање прерађене хране и шећера
*Више поврћа, влакана и здравих масти
Послије 60. - јести мање, али паметније
Старији од 60 година често имају мању физичку активност, а и дигестивни систем постаје осјетљивији.
Међутим, то не значи да треба јести "што мање", већ паметан избор хране: лагане, лако сварљиве оброке, богате витаминима, минералима и протеинима.
Недостатак апетита или лоши зуби не смију бити разлог да се прескачу оброци - напротив. У овом периоду важно је:
*Одржавати стабилан шећер у крви
*Уносити довољно калцијума и витамина Д
*Пити довољно течности, јер осјећај жеђи слаби
*Мање не значи гладовање
Јести мање не значи изгладњивање, већ прилагођавање:
*Мање калорија
*Више квалитета
*Правилна расподјела кроз дан
*Једите кад сте гладни, станите кад сте сити. Не морате бројати калорије, али слушајте своје тијело.
Идеално је да већ од 40. године почнемо постепено да мијењамо начин исхране - не дијетом, већ стилом живота. На тај начин ћемо у старије године ући лакши, покретнији и здравији, преносе Вијести.
Јер није циљ само живјети дуже већ и квалитетније.