Није добра идеја

Сви то раде: Зашто храну не треба прекривати алуминијумском фолијом

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 10.10.2023. 13:54

Иако приликом спремања остатака хране најчешће посежемо за алуминијумском фолијом, којом прекријемо посуду у којој се храна налази, чини се да она ипак није најбољи одабир.

Фолија не пружа потпуну заштиту од ваздуха који поспјешује ширење бактерија, а самим тим и кварење хране, чиме можемо угрозити здравље.

Остаци у фрижидеру обично могу трајати до четири дана и могу се поново употријебити ако су добро затворени и правилно похрањени.

За већину људи покрити тањир алуминијском фолијом и оставити га у фрижидеру брз је и једноставан начин чувања хране. 

Међутим, замотавањем хране у алуминијску фолију такође се излажете здравственим ризицима.

Баш као што је нама потребан ваздух за дисање, бактерије требају ваздух да би напредовале. Неке бактерије као што су стапхyлококус и Бацилус цереус, које узрокују болести које се преносе храном, производе токсине који се не уништавају високим температурама кувања.

Када се врући оброк остави на собној температури дуже од два сата, бактерије се могу брзо проширити, према америчком Министарству здравства у Вашингтону.


Од сестре на хематологији до пацијента: Како је Бањалучанка побиједила рак

Од сестре на хематологији до пацијента: Како је Бањалучанка побиједила рак

Кориштење алуминијумске фолије за покривање хране представља исти ризик јер не оставља храну потпуно без ваздуха.

Када је присутан, ваздух омогућава бржи раст бактерија, због чега храна неће моћи дуго стајати а да се не поквари.

Ако желите сигурно похранити остатке хране, ево неколико смјерница како то учинити:

  • Увијек их оставите у плитким, херметички затвореним посудама како бисте убрзали процес хлађења и спријечили ширење бактерија у храни.
  • Охладите храну у року од два сата, прије него што бактерије могу направити штету. Млијечни и месни производи посебно су склони ширењу бактерија, што наглашава важност кориштења непропусних спремника за све остатке хране.
  • Баците сву храну која је стајала дуже од два сата. Сигурно складиштење остатака значи проналажење спремника који не пропуштају ваздух, а посебно се препоручује кориштење еколошки прихватљивијих здјелица за вишекратну употребу, које су израђене од стакла, силикона за храну и пластике без БПА.

Тако можете да уштедие новац, а уз то и сачувате остатке од кварења, пише "Јутарњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: