ATV

Епидемиолог

Три симптома короне која тренутно предњаче

 • Извор: Телеграф
 • 21.09.2023. 14:16

Нема опуштања када је ријеч о вирусу корона јер број заражених расте, међутим већина обољелих има благу клиничку слику, каже докторка Весна Миољевић, епидемиолог из Клиничког центра Србије и чланица Радне групе за борбу против вируса корона.

Свјетска здраствена организација је у мају саопштила да вирус корона више није велики глобални здраствени проблем, али да ће вирус и даље мутирати, да ће се повремено јављати таласи повећаног броја инфицираних, оних са тежом клиничком сликом, хоспитализованих па и смртних случајева.

"Ми се управо налазимо у једном од тих таласа који не може да се пореди са претходним, али пораст броја обољелих је евидентан и глобално и код нас у претходних неколико нједеља. И то је разлог да додатно обратимо пажњу на симптоме који могу да укажу на вирус корона ", каже епидемиолог Весна Миољевић за РТС.

Додик: Шмит нема право да држи предавања

Додик: Шмит нема право да држи предавања

Промјене у геному вируса, односно мутације карактеристично је за све вирусе, и то је особина прилагођавања вируса спољним околностима, али прије свега у нашем организму гдје вируси изазивају знаке и симптоме инфекције. Од оног оригиналног вуханског соја вируса корона до данас су прошле четири године, и појавиле су се многе варијанте и подваријанте тог вируса.

"Од почетка 2022. године доминира омикрон варијанта, односно неке његове подваријанте. Од фебруара мјесеца па до августа појавиле су се још двије нове подваријанте омикрона, то су 'ерис' који доминира у Европи и 'пирола' која има више мутација, а што је већа мутација веће су шансе и за преношење и ширење болести, теже клиничке слике, али за сада нема индиција да се то дешава", објашњава докторка Миољевић.

Када је ријеч о симптомима докторка каже да нема велике разлике од онога што је уочено од почетка епидемије: углавном је то гушобоља, секреција из носа, малаксалост, што су све благе клиничке слике и на основу тога је тешко рећи да ли се ради о вирусу корона, грипу или некој другој респираторној инфекцији.

Случај ”Џене Гаџун”: Јовановић негирала кривицу, Рожајцу позлило

Случај ”Џене Гаџун”: Јовановић негирала кривицу, Рожајцу позлило

Због тога је најбоље урадити тестирање, посебно код старијих особа и оних који болују од хроничних болести срца, плућа, бубрега.

"С хладнијим данима расте и број обољелих од различитих врста респираторних инфекција. Очекујемо да ће се појавити и вирус грипа, сходно томе наша је препорука вакцинација против свих заразних болести, јер их на тај начин можемо превенирати, дакле и против вируса грипа и против коронавируса", каже епидемиолог.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.