Ljekar savjetuje

Uključite ove namirnice u dječju prehranu za zdravlje mozga

  • Izvor: Index.hr
  • 25.11.2021.11:16

Neke od prednosti kvalitetne dječje prehrane je prirodno poboljšanje kognitivnih vještina, pamćenja i koncentracije.

Dr Teralin Sel, psihoterapeut i stručnjak za zdravlje mozga, naglašava zašto je važno uzeti u obzir hranu koju jede vaše dijete, piše amodrn.com.

Konzumacija nutritivno bogate i visokokvalitetne hrane u prehranu vašeg djeteta ključna je za funkciju mozga, kognitivni razvoj, pa čak i za poboljšano ponašanje u učionici. Neka djeca budu uključena i u odabir i pripremu, jer će tako doživljavati zabavna iskustva i ujedno približiti se nekim namirnicama koje su im nepoznate ili im baš nisu bile omiljene. 

Dr Sel je preporučila pet najboljih namirnica koje bi po njenoj procjeni djeca trebala jesti svakodnevno kako bi poboljšala zdravlje mozga, pamćenje, koncentraciju i ukupnu kognitivnu funkciju. 

Proteini

Proteini su bogati aminokiselinama koje pomažu u radu mozga i proizvodnji neurotransmitera. Serotonin i dopamin se oslanjaju na visokokvalitetne proteine. Koncentrirajte se na meso, sireve, mliječne proizvode, orašaste plodove i sjemenke kao prehranu za zdravlje mozga. Osim toga, proteini pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, što mozak drži u ravnoteži tokom dana i može pomoći u smanjenju problema u ponašanju.

Riba

Omega 3 masne kiseline su imperativ za rad mozga i njegovo su gorivo. Masne ribe poput lososa i tune odličan su izbor za vaše dijete. Omega 3 masna kiselina važna je za proizvodnju stanica i za vaše neurotransmitere (serotonin, dopamin). Nedavne studije pokazuju da omega 3 pomaže kod simptoma depresije.

Lisnato povrće

Pokušajte uključiti lisnato povrće, kao što su špinat, kelj, rikola i blitva u svakodnevnu prehranu vaše djece. Lisnato povrće bogato je vlaknima, fitonutrijentima, vitaminom C, A i K, kao i folatima. Lisnato povrće djeluje protivupalno i pomaže poboljšati kognitivne funkcije. Budite kreativni i ubacite lisnato zelje u sendviče ili smutije.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, uključujući borovnice, jagode, kupine i crvene maline ističu se kao neki od najzdravijih voćnih izbora. Ove bobice su pune antioksidansa koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Bogate su hranjivim supstancama i vlaknima koji pomažu stabilizirati šećer u krvi i pomažu u smanjenju upalnih procesa.

Prehrana u duginim bojama

Paprike, cvjetača, brokula i paradajz... Sve ovo povrće bogato je vlaknima, fitonutrijentima, vitaminom C i vitaminom A. Zbog svog sadržaja vlakana, izvrsno je za poboljšanje zdravlja crijeva, što je bitno i za zdravlje vašeg mozga. Uključite svoje dijete u izbor zabavnog i šarenog povrća i isprobavajte novo svaki put kada kupujete.

Tagovi: