Ново истраживање

Зачин који сви користимо може угрозити ефикасност лијекова: Ево шта морате да знате

  • Извор: Б92
  • 01.05.2025. 11:26

Ново истраживање показало је да један зачин може ометати начин на који ваше тело обрађује лекове. Реч је о зачину којег многи имају у кухињи – цимет.

Научници са Универзитета Мисисипи открили су да цинамалдехид, главна компонента цимета, може активирати рецепторе који убрзавају разградњу одређених лијекова, што потенцијално може смањити њихову ефикасност. Иако мала количина цимета у јутарњој кафи вјероватно неће изазвати проблеме, студија упозорава да високе дозе могу представљати ризик, пише Њујорк пост.

"Здравствени проблеми могу се појавити ако се конзумирају прекомјерне количине додатака без знања здравственог радника или љекара који је прописао лијекове. Прекомјерна конзумација додатака може довести до бржег излучивања лијекова из тијела, што може резултирати смањеном ефикасношћу лијека", рекла је Шабана Кан, главна научница укључена у студију.

Научници наводе да циметово уље готово не представља ризик, али кора цимета може изазвати проблеме. Посебно су истакли јефтинију верзију из јужне Кине, Цимет Касија, која садржи средство за разређивање крви, кумарин.

"Прави цимет са Шри Ланке носи мањи ризик због нижег садржаја кумарина. Наш најбољи савјет је да се прије коришћења било каквих додатака уз лијекове на рецепт посавјетујете са здравственим радником. Додаци исхрани, по дефиницији, нису намијењени лијечењу, изљечењу или ублажавању болести", рекао је суаутор студије Амар Читибојина, заменик директора Националног центра за истраживање природних производа.

Мљевени цимет који се продаје у већини супермаркета обично је направљен од коре цимета Касија, пише Њујорк пост, истичући важност консултације с љекарима при употреби високе конзумације овог зачина.

Иначе, цимет се већ дуго вреднује због својих потенцијалних здравствених користи као што су регулација шећера у крви и противупална својства, која могу помоћи у превенцији дијабетеса. Међутим, ново истраживање наглашава важност умјерене конзумације.

"Особе које болују од хроничних болести попут хипертензије, дијабетеса, рака, артритиса, астме, гојазности, ХИВ-а, АИДС-а или депресије требају бити опрезне при коришћењу цимета или било којих других додатака", поручила је Кан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.