Odlične za zdravlje

Zašto su ovi morski plodovi saveznik srca i arterija

  • Извор: Б92
  • 18.08.2023. 14:36

Kao namirnica bogata proteinima i vitaminima, lignje su odlične za ljudsko zdravlje. Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, one pomažu u poboljšanju ravnoteže nervnog sistema, olakšavaju opuštanje mišića i poboljšavaju koncentraciju.

Lignje su osim toga i namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, što ih čini velikim saveznikom srca i arterija. Takođe su bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišića, kože i tkiva.

Sadrže malo masti, što ih čini idealnim izborom za one koji žele da zadrže nizak unos kalorija i podstiču mršavljenje. Dobar su izvor vitamina B, uključujući vitamin B12, vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, selen, bakar, fosfor i kalijum. Ove hranjive materije važne su za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući imuni sistem, vid, zdravlje kože i stvaranje crvenih krvnih zrnca.

Sadrže bioaktivna jedinjenja koja im daju protivupalna svojstva. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i sprIJečiti hronične bolesti povezane s upalom, poput bolesti srca, artritisa i autoimunih poremećaja.

Lignje sadrže i važne hranjive materije poput dokozaheksaenoinske kiseline (DHA), koja je neophodna za zdravlje mozga i pravilan kognitivni razvoj.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lignjama mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i kognitivne funkcije.

Međutim, važno je napomenuti da prednosti i svojstva lignji mogu varirati u zavisnosti od toga kako su kuvane i pripremljene. Preporučljivo je izbjegavati prženje u dubokom ulju i dati prednost relativno zdravijim metodama kuvanja kao što su kuvanje na pari, na roštilju ili u tiganju.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Lignje i drugi mekušci se uglavnom bezbijedni za ljudsku ishranu. Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na tu hranu, što može uzrokovati simptome poput osipa, oticanja usana ili jezika, svraba ili otežanog disanja. U slučaju alergije važno je izbjegavati konzumiranje lignji i ostalih mekušaca.

Osim toga, lignje mogu sadržati živu, teški metal otrovan za ljude. Pretjerano konzumiranje hrane koja sadrži živu može izazvati oštećenje nervnog sistema. Stoga je preporučljivo ograničiti unos lignji i drugih vrsta riba koje mogu sadržati živu, a to se naročito odnosi na djecu i trudnice.

Ovi mekušci mogu biti potencijalno sredstvo za bakterijsku kontaminaciju, poput salmonele ili drugih bakterijskih toksina.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.