Česta pojava

Zašto vas tokom menstruacije bole leđa?

  • Izvor: Agencije
  • 23.01.2023.20:49

Oko 70 do 80 posto žena ima bolove za vrijeme menstruacije, naročito mlađe žene. Bol se javlja u obliku grčeva, počinje u donjem dijelu stomaka i može se širiti u donji dio leđa te bedra.

Ne postoji jasna povezanost između predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te bolne menstruacije, iako se smatra kako su bolnoj menstruaciji sklonije žene s izraženijim predmenstrualnim sindromom.

Ako ste i vi jedna od žena koja trpi menstrualne bolove, sigurno ste se barem jednom zapitali zašto se za vrijeme menstruacije javlja i bol u leđima. Prije svega, bol u donjem dijelu leđa za vrijeme menstruacije je potpuno uobičajna. Uzrokovana je menstrualnim kontrakcijama maternice, koje utječu na mrežu živaca u području zdjelice. Naime, menstruacija je periodičko odbacivanje sekrecijski promijenjenog endometrijuma pripremljenog da prihvati oplođeno jajašce. Endometrijum je sloj materice u koji se smiješta oplođena jajna stanica. 

Menstruacijom se odbaci oko dvije trećine funkcionalnog sloja endometrijuma. Endometrijum se odbacuje oko trećeg dana menstruacije, ali već 36 sati nakon početka krvarenja započinje proces regeneracije sluznice materice. Navedeni proces može uzrokovati stvaranje pritiska na krvne žile u području materice, što ograničava ili smanjuje dovod kiseonika u obližnjim mišićima te se javlja bol ili probadanje, piše miss7zdrava.hr.

"Mnoge žene se bore s bolovima u leđima tokom menstruacije", kaže doktor Houman Daneš iz Mount Sinai bolnice u Nujorku. Navodi kako bol može biti prisutan u donjem dijelu leđa, ali i bedrima.

Menstrualne bolove pokušajtr ublažiti na prirodan način

Važno je znati da ako su grčevi intenzivni i sve jači s vremenom, trebate se obratiti ljekaru. Postoje ozbiljni uzroci bolova za vrijeme menstruacije kao što su infekcije, miomi ili endometrioza (zadebljanja mišića na materici) te se moraju liječiti kako bi bolovi prestali. Farmaceutska sredstva protiv bolova koja se preporučuju za vrijeme menstruacije su preparati sa supstancama kao što su paracetamol, ibuprofen ili naproksen.

Možete isprobati i različite čajeve poput kamilice i kantariona koji smanjuju menstrualne grčeve. Topla deka ili kupka takođe pomažu jer toplina opušta mišiće i smanjuje bol. Korisne mogu biti i vježbe opuštanja, joga ili vježbe disanja jer opuštaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju mišića materice.


(Foto: Freepik.com)