Ministarstvo odbrane mjerka kasarne u Doboju, to je otimačina - poručio predsjednik

 • 28.08.2017. 18:52

Ministarvo odbrane bi i kasarne u Doboju da uknjiži na Bosnu i Hercegovinu. Podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu Srpske i to zbog presude dobojskog suda, koji je odbacio tužbu za knjiženje dvije kasarne na Bosnu i Hercegovinu.

Okružni sud u Doboju zapravo je potvrdio rješenje Geodetske uprave, kojim je zahtjev za knjiženje zemljišta i imovine u objektima “Vojvoda Radomir Putnik“ i “Treći maj” proglašen neosnovanim. U resoru odbrane danas ćute.

Ministar, Marina Pendeš, poslije sastanka sa turskim ambasadorom poslala je saopštenje, a njen zamjenik, Dobojlija Boris Jerinić, nije bio dostupan za komentar. Njihov potez, zato, razjario je vrh Srpske.

"Ovde se radi o jednoj pravnoj otimačini koja se pokušava formalizovati kroz nelegalni sud u Bosni i Hercegovini. Naravno, mi smo pokušali u nekim ranijim periodima da to pitanje, kako je to opet neopravdano nametnuo Visoki predstavnik, da riješimo dogovorom", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Osude apelacije Mistarstva odbrane stižu i od srpskih članova državne Komisije za imovinu. Nikola Kovačević poručuje da nema pravnog osnova za podnošenje apelacije i da vjeruje da će je Ustavni sud RS na kraju odbaciti. Sličan epilog očekuje i ministar inostranih poslova. Igor Crnadak poručuje da slučaj Han Pijeska ne bi trebalo da bude ponovljen.

"Uopšte nisu uporedive stvari i ne može biti korišten primer iz Han Pijeska kao presedan, a već znate dobro – i tu je bila greška institucija RS zato što su svojim djelovanjem uveli mogućnost da sudovi presude kako su presudili", rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Slučaju Han Pijesak prethodila je apelacija Pravobranilaštva RS Ustavnom sudu BiH, koje je tražilo da se odgodi odluka Suda BiH o knjiženju objekta Veliki Žep. U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove poručuju da im je nedavno stiglo 11 zahtjeva za knjženje vojne imovine u Srpskoj na BiH i to iz Pravobranilaštva BiH.

"Sedam zahtjeva je odbijeno u prvostepenom postupku. Na sve zahjeve, odnosno rješenja kojima su ti zahtjevi odbijeni, uložene su žalbe", rekao je portparol RUGIP-a Mariana Šarčević.

Većinu žalbi RUGIP je odbacio, a o jednoj još odlučuju. Poručuju i da ne postoji osnov za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.