Nedeljko Dragaš zapalio pravoslavni hram u Sarajevu

  • 23.08.2016.21:11

Požar u hramu Preobraženja Gospodnjeg podmetnuo je Nedeljko Dragaš iz Sarajeva. Kantonalno tužilaštvo tražilo je jednomjesečni pritvor. Federalni potpredsjednik Milan Dunić kaže da paljene vjerskih objekata vraća u srednji vijek. 

"Očekujem od Tužilaštva da nakon krim-obrade pristupi rješavanju slučaja i da se počinioc ili počinioci kazne na adekvatan način. Zapravo to je nešto što ne treba građanima ni Sarajeva ni BiH", kazao je Milan Dunović potpredsjednik Federacije BiH.

Novčanu pomoć crkvi obećalo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica BiH. Dolački paroh Čedomir Đelmo napoemnuo je da je hram u posljednjih 20 godina napadnut  40-ak puta, i da nikada dosad počinioci nisu uhapšeni.

"Ova vjerska zajednica može na osnovu zahtjeva da vidi šta im je potrebno. Ja sam sa sveštenikom govorio da obezbijedimo neki vid obezbjeđenja, kamere, kako bi se crkva osigurala", kazao je  Predrag Jović, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Za ruskog ambasadora su ovakvi napadi u 21. vijeku su neprihvatljivi. Petar Ivancov kaže da vjerski objekti treba da ostanu van politike.

"Ono što se desilo je apsolutno neprihvatljivo i to je ono protiv čega se borimo. Očekujem da će okrivljeni biti uhapšen i primjereno kažnjen", kazao je Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH.

Crkvu na Pofalićima posjetili su i članovi Međureligijskog vijeća BiH. Poručili su da materijalna šteta može da se nadoknadi, ali da ostaje duhovna šteta nanesena vjernicima. Zato su od vlasti tražili da svi hramovi, crkve, džamije i sinagoge ostanu zaštićeni kao hramovi mira.