Opozicija bojkotuje sjednicu Narodne skupštine RS! VIDEO

  • 12.09.2017. 18:46

Opozicija u Parlamentu RS bojjkotvala je nastavak sjednice u toku rasprave o dnevnom redu.

Kako javlja reporter ATV-a sa lica mjesta, poslanici opozicije su ustali sa svojih mjesta i popeli se na dio gdje je govornica i gdje sjede  predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine.

opozicija NSRS 1

Tada je prekinut direktan prenos zasjedanja na RTRS-u.

Trenutno je u Narodnoj skupštini pauza, a poslanici opozicije i dalje stoje na istom mjestu.

Predstavnici opozicije održali su pres konferenciju na kojoj su objasnili svoj postupak.

" Mi smo morali da donesemo odluku da blokiramo rad Narodne skupštine. Fizički ćemo spriječiti dalje održavanje sjednica Narodne skupštine, sve dok na dnevni red ne bude stavljen izvještaj revizora. Zakonska obaveza je da se taj izvještaj nađe na sjednici Narodne skupštine. Nećemo dozvoliti rad Narodne skupštine, jer više nemamo ni jednog demokratskog parlamentarnog instrumenta da zaustavimo bezakonje. Ne možemo da prihvatimo da je Narodna skupština prije dvije godine donijela odluke koje nisu objavljene u Službenom glasniku, a neki ljudi sebi uzimaju na pravo da psriječe da odluke budu objavljene", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Čavić je rekao da će poslanici ostati tu gdje jesu i da će tu ostati, te da će spriječavati održavanje sjednice Narodne skupštine.

"Ovo je odgovor na nasilje koje mi godinama trpimo. Mi smo iscrpili sve svoje mogućnosti", kaže Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini RS.

"Žao mi je što smo ovo uradili, ali mi moramo ove stvari da radimo. Rekli smo prije deset dana da smo premni svim sredstvima da branimo poziciju glavnog revizora, glavni revizor je podnio ostavku. Ali nismo mogli pretpostaviti da će danas biti skinut sda dnevnog reda njegov izvještaj. Ovo je način na koji mi branimo Parlament", naveo je Govedarica.

On je ponovio da je opozicija spremna da svim raspoloživim sredstvima brani dignitet Narodne skupštine Republike Srpske.

"Jedini naš zahtjev je da se demokratija vrati u Parlament RS. Ništa drugo. Jer besmisleno je učestvovati u radu Parlamenta koji donosi odluke, a odluke se ne objavljuju u Službenom glasniku", rekao je Branislav Borenović, lider PDP-a.

"Parlament donosi odluke i traži od Vlade da odgovori poslanicima. Mi čekamo odgovor sedam, osam, deset mjeseci. I slušamo danas ismijavanje predsjednice Vlade koja danas kaže: Neću, neću da odgovorim", naveo je Borenović.

Potpredsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić dao je polučasovnu pauzu, dodajući da će se nakon toga vidjeti "ko će sprečavati rad parlamenta".

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je sjednica skupštinskog Kolegijuma na kojem šefovi poslaničkih klubova pokušavaju da usaglase stavove.

(ATV)