Konzumiranje crvenog mesa i do sada se dovodilo u vezu s rizikom od dobijanja raka, ali se smatralo da je to zbog toga što se meso uglavnom peče na roštilju, pa se tako stvaraju kancerogene materije. Međutim, pokazalo se da to nije tačno.
. Konačno postoje dokazi koji otkrivaju da postoji veza između kancera i konzumiranja crvenog mesa.
Tim naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji otkrio je ove nedjelje da crveno meso, uključujući govedinu, svinjetinu i jagnjetinu, sadrži šećer kojeg prirodno stvaraju životinje koje jedu meso, ali ne i ljudi.
Šećer identifikovan u istraživanju, nazvan Neu5Gc, kod miševa je uzrokovao tumore, a rezultati su obezbijedili revolucionarno otkriće o tome na koji način konzumacija crvenog mesa među ljudima uzrokuje pojavu karcinoma. Međutim, biće mnogo teže eksperimentisati direktno na ljudima, priznali su naučnici.
- Do sada, svi naši dokazi koji su povezivali NEU5Gc s rakom, su bili indirektna predviđanja, u prilično vještačkim, eksperimentalnim uslovima. Ovo je prvi put da smo direktno pokazali identičnu situaciju kao kod ljudi, hraneći neljudskim Neu5Gc-om i uvodeći anti-Neu5Gc antitela, čime smo spontano povećali slučajeve karcinoma kod miševa – otkriva dr Ajit Varki.
Međutim, Varki ističe da iako Neu5Gc podstiče rak, on nije direktan uzrok raka kod osoba koje ga unose u organizam, već je katalizator za mnoge, različite vrste raka, posebno raka crijeva.
Naučnici napominju da umerena konzumacija crvenog mesa djeluje blagotvorno na organizam, jer tijelu pruža bjelančevine, vitamine i minerale. Ali, ljudi bi trebalo dnevno da pojedu 70 grama, ili manje, crvenog mesa, tvrde zdravstveni stručnjaci.
Inače, ovo istraživanje ruši popularno vjerovanje da je crveno meso kancerogeno zato što ga ljudi najčešće pripremaju na roštilju, prilikom čega se stvaraju kancerogene hemikalije koje uzrokuju pojavu raka.