Saopštenje

BORS: Okupljanje nekadašnjih pripadnika HVO-a u Derventi novi akt agresije

 • Izvor: ATV
 • 25.03.2023. 18:25

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da današnje okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi predstavlja novi akt agresije i vrijeđanje srpskih žrtava.

- Oštro osuđujemo današnje okupljanje pripadnika HVO-a u Derventi na čelu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem jer ono predstavlja vrijeđanje i ruganje žrtvama. Posebno što se sutra obilježava 31 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda, u kojem je svoju ulogu imala i 103. brigada HVO-a - ističu iz BORS-a.

Iz BORS-a dodaju da ovo okupljanje podsjeća na nekadašnju okupaciju Dervente od te iste brigade.

- Smatramo ovo proslavom zločina koji je počinjen od pripadnika 103. brigade nad srpskim civilima u Derventi, a ne nikakvom proslavom Dana brigade HVO-a. Nejasno je kako predsjednik jedne države može doći na teritoriju druge države i dijeliti odlikovanja svoje države na tuđoj teritoriji - navode iz BORS-a.

Iz BORS-a postavljaju pitanje ko je dozvolio da se ovaj događaj organizuje u Derventi i šta bi bilo da je obrnuto, odnosno da je srpski član Predsjedništva BiH ili predsjednik Srbije otišao u Knin da odlikuje neku srpsku jedinicu i njene bivše pripadnike.

U saopštenju se podsjeća da nedavno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Јasenovac, najveće srpsko stratište u 20. vijeku, gdje je ubijeno 700.000 ljudi, prije svega Srba.

- Da bi zaštitili svoje dostojanstvo, sačuvali pijetet prema žrtvama i tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata, pripadnici BORS-a će u narednom periodu priteći principu samozaštite i svim raspoloživim sredstvima sprečavati ovakve i slične provokacije i poniženja - dodaje se u saopštenju.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.