Član Predsjedništva SNSD-a

Ćosić: Naša politika dobila priznanje u međunarodnim okvirima

  • Izvor: Srna
  • 03.11.2021.22:54

Član Predsjedništva SNSD-a Ljubiša Ćosić istakao je da je istorijski značaj diplomatske pobjede Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti UN, a onome ko to sada ne vidi, poručio je da će vrijeme to pokazati.

"Naša politika je potpuno zasluženo i pravedno dobila priznanje u međunarodnim okvirima, iskazana kroz republičke institucije na čelu sa predsjednikom Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem, Narodnom skupštinom i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je dokazao diplomatski uticaj u ovom konkretnom slučaju", smatra Ćosić.

Ćosić je naglasio da je velika stvar kada se Republika Srpska diplomatskim uticajem, na miran način, zastupajući stav i ne vrijeđajući nikoga, izbori za to da Savjet bezbjednosti donese rezoluciju u kojoj se ne spominje OHR, niti dozvoli neizabranom stranom licu da se u vezi sa BiH obrati na ovom globalnom forumu.

"Uvijek moramo da vodimo računa i o politici koja nas predstavlja i bori se za Republiku Srpsku. Ta politika je u Savjetu bezbjednosti UN na globalnom nivou ostvarila briljantnu pobjedu za koju nesumnjivo najveće zasluge pripadaju Dodiku", istakao je Ćosić.

Savjet bezbjednosti večeras je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a na godinu dana i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Kristijan Šmit nije govorio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN. Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je tokom sjednice da u BiH nema visokog predstavnika, niti kandidata da bude imenovan na tu funkciju.