Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: О промјени имена Српске, Лендо и њему слични могу само да маштају

 • Извор: СРНА
 • 14.02.2024. 12:08

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Бошњаци хоће државу, а не знају да се понашају као држава, хоће поштовање других, а немају поштовање за своју државу, хоће, тобоже, њен успјех, а све раде да остане неуспјешна и више туђа него што је наша који у њој живимо.

На питање Срне да прокоментарише изјаву потпредсједника Федерације БиХ (СДА) Рефика Ленде да ако предсједник Републике Српске Милорад Додик буде тражио да се разговара о Уставном суду БиХ који је дејтонска категорија да ће онда, како каже, "отворити питање назива Републике Српске", Цвијановић је одговорила да су то неупоредиве ствари по више основа.

- Између осталог, и по томе што је за стране судије предвиђено да након пет година могу бити замијењени домаћим судијама, а питање назива Републике Српске нигдје није у Дејтонском споразуму или његовом Анексу четири, који је Устав БиХ, доведено у питање или везано за неки рок - подсјетила је Цвијановић.

Она је нагласила да се питање страних судија, као и вандејтонског, односно нелегалног дјеловања високих представника везују за дискусију о томе да ли они могу да постоје у сувереној земљи или у земљи за коју се још каже да учествује у процесу европских интеграција или не.

- Наравно да не могу, и наравно да је на сцени апсолутна злоупотреба међународног права, али и евидентан дефицит суверенитета. То да су и ОХР и стране судије политички алати бошњачке политике, али и приступа појединих страних актера у вршењу неуставне и нелегалне централизације БиХ, није никаква тајна. Исто тако, није тајна ни да су управо ти алати довели БиХ у једно тотално закржљало и поданичко стање - истакла је српски члан Предсједништва БиХ.

Она је поручила да им за такво стање нису криви ни Република Српска ни њено име, о чијој промјени Лендо и њему слични могу само да маштају.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

  Емисија: Прича се (Р)

 • 13:25 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)