Predsjednik Srpske

Dodik: Aktuelan napad na imovinu Srpske

 • Извор: СРНА
 • 24.05.2023. 19:07
 • 25.05.2023. 08:31

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je akteulan napad na imovinu Srpske i ako Kristijan Šmit pokuša da nešto diktira što se toga tiče, može da bude proglašena nezavisnost.

"Ako je vaša imovina oduzeta, koja je onda svrha ostajanja", rekao je Dodik za "Raša tudej".

Dodik je podsjetio da Srpska kao dio BiH postoji već 30 godina pod nemogućim uslovima, u političkom, ekonomskom i pravnom smislu.

On je napomenuo da su Srpskoj uskraćena prava na 83 njena ovlaštenja u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, te da je to u 90 odsto nametnuto od visokih predstavnika, što nisu imali pravo da urade.

Lažni Darko Elez zvao advokate i građane da mu uplate pomoć za operaciju

Lažni Darko Elez zvao advokate i građane da mu uplate pomoć za operaciju

Dodik je pomenuo i neustavne korake Ustavnog suda, navodeći da u BiH neustavno djeluje, a čine ga tri stranca - Nijemac, zatim Nijemac iz Švajcarske i Albanac.

"Istorijski su oni uvijek bili protiv srpskih nacionalnih interesa na ovom području. Tri strana suca zajedno sa dva muslimana čine većinu", kaže Dodik i dodaje da to predstavlja ozbiljan problem sa funkcionisanjem suda, što ne može biti nastavljeno.

On je ukazao da je počela diskusija o tome kako ukloniti ovlaštenja Srpske u upravljanju šumama, rijekama, poljoprivrednom zemljištu i svemu što je za to vezano, a to znači oduzimanje elektrana, mostova, postrojenja i stavljanje pod uredbe BiH.

Cvijanovićeva nije glasala za proglašenje 25. maja danom žalosti

Cvijanovićeva nije glasala za proglašenje 25. maja danom žalosti

"To nije predviđeno ni Ustavom ni Dejtonskim sporazumom. Za nas nema mjesta u takvoj BiH. Mi u njoj ne treba da budemo. BiH ne poštuje Ustav", rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska nije vidjela nikakve koristi od BiH. "Mi smo lokalni rezidenti pod političkom kontrolom spoljnih igrača. To je tako već mnogo godina. Od građanskog rata koji je okončan 1995. godine. Oni su ostali ovdje i koriste situaciju namećući se ponovo", smatra Dodik.

Iako Zapad gazi principe međunarodnog prava, Dodik je rekao da Srpska poštuje Dejton i spremna je da poštuje Ustav BiH, ali ostaje pitanje koliko je to korisno.

"Zašto mi da poštujemo nešto što nestaje. Pokušavamo da se odbranimo od onih koji nas optužuju, prema tome ovo je teška, složena situacija, ali mislim da rat nije moguć scenario, mi se ne spremamo za takav ishod", istakao je Dodik.

Zanimljiva fotografija munje na nebu iznad Banjaluke

Zanimljiva fotografija munje na nebu iznad Banjaluke

On je napomenuo da Šmit, koga Savjet bezbjednosti UN nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone Federaciji. "Ako pokuša da diktira nešto što se tiče naše imovine, onda će možda doći dan kada će naša Republika proglasiti nezavisnost", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je BiH nastala Dejtonskim sporazumom, kao dio konsenzusa velikih sila, uključujući Rusiju, a ta odluka je donesena uz poštovanje zaraćenih strana u BiH.

"Nakon rata ušli smo u fazu kada su zapadne sile ignorisale slobodu, počeli da stvaraju i primjenjuju politiku da unitarizuju i centralizuju BiH, što je prevashodno bilo usmjereno na uništenje Republike Srpske", rekao je Dodik.

"Engleska politika spriječila formiranje srpske države na Balkanu“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Englezi implementirali politiku da bi spriječili formiranje srpske države na Balkanu.

"Oni su učinili sve što su mogli da osiguraju da se to nikad ne dogodi", rekao je Dodik za "Raša tudej".

Dodik je istakao da svjetska zajednica već dugo reaguje protiv Srba na ovim prostorima, još od raspada Otomanskog carstva, da su Englezi implementirali politiku 1915. godine da bi spriječili formiranje srpske države na Balkanu.

"Oni su promovisali cijeli koncept Jugoslavije. Od 1915. do 1916. godine dovodili su delegacije Hrvata na Krf da dobiju njihovu podršku za ideju zajedničke države. To je očigledno bila zamka", rekao je Dodik.

Zvanično: Poznati svjetski lanac dolazi u BiH, traži radnike

Zvanično: Poznati svjetski lanac dolazi u BiH, traži radnike

Dodik je podsjetio da je NATO bombardovao Jugoslaviju, zemlju koju, kako je ocijenio, mnogi nisu željeli da vide na mapi, ali jesu Srbi jer su bili u iluziji da je to njihova država.

On je rekao da je Hrvatska odmah stavila pravo na region koji su joj dali komunisti, a isto se dogodilo i sa BiH koju su, kaže, stvorili komunisti kao socijalističku republiku.

"Prije Drugog svjetskog rata ovdje nije bila BiH, bile su banovine koje su se borile protiv komunizma, posebno na zapadu. Komunisti su iscrtali sve granice. Oni su ih nametnuli Srbima. I Srbi su morali da prihvate tu novu realnost. Jedina realnost je bila da je Hrvatima dozvoljeno da formiraju svoju državu, a Srbima nije. Zašto?", upitao je Dodik.

Vlada odlučila: Evo gdje će ići djeca iz

Vlada odlučila: Evo gdje će ići djeca iz "Ribnikara" koja ne žele u tu školu

Ako muslimani mogu da imaju svoju državu, Dodik pita zašto i Srbi ne bi imali isto, jer su bili većina oko 36 odsto.

"Stalno su govorili da ne mogu da tolerišu dominaciju Srba, a kako mi treba da tolerišemo muslimansku dominaciju u BiH, kakva je to pravda, to je nepravda za koju su odgovorni Englezi", naglasio je Dodik i dodao da se ta nepravda nastavlja na različite načine.

On je rekao kako bi u Republici Srpskoj 85 odsto stanovništva glasalo za nezavisnu državu, što nije dozvoljeno, ali to ne znači da se treba odreći te ideje.

"Mi ne smijemo da odustanemo od te ideje, imamo pravo da to uradimo, jer mi smo narod koji je puno propatio u proteklom vijeku i to od ruku onih koji se sada usuđuju da nam drže lekcije, Nijemci na primjer, oni su tokom dva svjetskta rata ubijali Srbe u velikim razmjerama", napomenuo je Dodik.

Četiri jeftina i fina jela koja se vrlo lako pripremaju

Četiri jeftina i fina jela koja se vrlo lako pripremaju

Nijemci su, podsjetio je, sistematski ubili pola tadašnje populacije Srba, a na kraju 20. vijeka su ponovo došli kao vojnici NATO da bombarduju srpsku zemlju i sada pokušavaju da nam nametnu političke odluke.

"Možda sada nije dobro reći ali treba shvatiti da njihova politika izaziva ljutnju i nezadovoljstvo i to je sramotno. Mi ne tražimo gospodare van naše zemlje, mi ne kontrolišemo NJemačku ili Austriju i ne želimo da druge zemlje kontrolišu našu zemlju", zaključio je Dodik.

"Stav Srpske po pitanju NATO-a ne dovoditi u pitanje"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da stav Srpske o pitanju NATO-a ne treba dovoditi u pitanje jer je taj vojni savez bombardovao srpski narod i poslije toga im se ne može vjerovati.

Dodik je istakao da Srbi više ne učestvuju ni u kakvom radu na ministarskim sastancima Savjeta NATO-a, niti radu njegove Komisije o bilo kom aspektu saradnje, koji je obilježen je zloupotrebom i spremnošću da se, prevashodno, zadovolje muslimanski učesnici i neke članice Alijanse.

Dodik je istakao da je NATO bacao bombe na Srbe, prvo u Republici Srpskoj, pa u Srbiji.

Preminuo Damir Pašić Dadi iz grupe

Preminuo Damir Pašić Dadi iz grupe "Seven up"

"Oni su na nas bacali bombe, ubijali našu djecu, a to su opravdali kao kolateralnu štetu. Ta operacija, u kojoj su izginula naša djeca, zvanično se zvala `Milosrdni anđeo`. Mi smo zbog toga, naravno, ogorčeni", rekao je Dodik.

On je istakao da im Srbi ne mogu vjerovati nakon toga, ali da se, s druge strane, ne može ignorisati činjenica da je NATO geopolitički faktor i vojna sila.

Dodik je napomenuo da su mnoge stvari u BiH ostale iste nakon što je pokrenuta misija "Altea".

"Čujemo da muslimani podstiču Misiju da preuzme kontrolu i kada vidimo šta snage NATO-a rade - počinjemo da mislimo da su Bošnjaci ti koji donose odluke", rekao je Dodik.

Rekordna pokrivenost uvoza izvozom u Srpskoj

Rekordna pokrivenost uvoza izvozom u Srpskoj

Ako je to tačno, kaže Dodik, ne treba biti partner sa njima. 

"Ne treba uopšte da budemo tu i ne treba da im dozvolimo da nam određuju uslove i šalju svoje supervizore. Uvjeravam vas da većina vladajuće elite, kao i obični građani Republike Srpske, pozdravljaju tu odluku", rekao je Dodik.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.