Министар енергетике и рударства

Ђокић за АТВ: Очекујем да се представници у изборним комисијама повуку

 • Извор: АТВ
 • 07.04.2024. 19:45

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске, очекује да ће сви изабрани у изборним комисијама на нивоу БиХ прихватити позив Владе да се повуку из тих тијела.

Он је, гостујући у Недјељним вијестима АТВ-а истакао да је врло важно што је Влада Републике Српске упутила позив свим представницима у изборним комисијама да се повуку из тих тијела, а након што Република Српска усвоји нови изборни закон успоставиће се нова изборна тијела. Исто тако, јако је важно да се из Централне изборне комисије БиХ повуку представници који су тамо у име Републике Српске изабрани, подвукао је Ђокић.

„Сада је њима јасно упућен позив и треба да слиједе политику Републике Српске. Сада имамо ситуацији да би избори требали да буду одржани по Изборном закону који покушава да наметне Кристијан Шмит и он је тим створио једну нову политичку кризу и конфузију у БиХ. Зато мислим да је овај потез Владе био потпуно логичан и очекујем да ће га сви изабрани у изборним комисијама прихватити и слиједити“, рекао је Ђокић за АТВ.

Говорећи о кандидату СНСД-а за градоначелника Бањалуке Николи Шоботу, Ђокић је рекао да о њему има само позитивни мишљење а за сарадњу ће још причекати.

„Да ли ћемо сарађивати и на који начин, то ћемо видјети да ли ће СНСД уопште имати вољу да сарађује на локалном нивоу, и у Бањалуци и у другим градовима. Социјалистичка партија је такође спремна да има свог кандидата и за градоначелника у Бањалуци али и у свим другим општинама Републике Српске, али смо исто тако спремни да са нашим традиционалним партнерима разговарамо и договоримо сарадњу и на локалним изборима, у најбољем интересу градова и општина“, рекао је Ђокић, који је и предсједник Социјалистичке партије.

Ђокић је овом приликом причао и о доласку делегације Мађарске, на челу са премијером Виктором Орбаном, у Републику Српску, истакавши да је ова посјета од изузетне важности.

„Орбан је дошао са својом угледном делегацијом са циљем да још више продуби сарадњу са Републиком Српском. Ако говоримо о томе да је већ трећи пут у Републици Српској, то је чињеница која носи у себи посебну вриједност и има специфичну тежину за укупне политичке односе између Српске и Мађарске. Орбан је више пута током тог дана говорио да жели да се та сарадња продуби“, изјавио је министар.

Орбан је изразио спремност да дубље развијамо индустријску сарадњу, и не само ту, него да идемо и у друге области живота као што је област науке, културе, спорта, образовања и ми смо позитивно одговорили на те иницијативе, казао је Ђокић.

„Република Српска је отворена за сарадњу и желимо сарадњу са свима онима који желе сарадњу са нама, наравно на принципима међусобних односа и уважавања интереса обје стране. Мађарска је у том смислу недвосмислено потврдила спремност за такву сарадњу. Она уважава Републику Српску као ентитет у БиХ“, рекао је министар.

Он је подсјетио да је између премијера Мађарске и предсједника Републике Српске Милорада Додика настало једно искрено пријатељство што је предуслов даљег успјешног наставка те сарадње зато што Мађарска представља државу која је врло важан стуб европске политике.

„Господин Орбан је један од ријетких слободних лидера Европе данас који има свој став и став у име мађарске државе која брине о својим стратешким интересима. Мислим да они нису дошли овдје да говоре о сарадњи која би трајала годину или двије, него су дошли да сарађујемо због дугорочне, стратешке сарадње“, навео је Ђокић.

Из области енергетике су издвојена четири пројекта, то су изградња соларних електрана Невесиње 2, изградња Хидроелектране Билећа и изградња вјетроелектране Хргуд.

Опширније о свему у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

  Серија: Ко те шиша (12+)

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.