Profesor ustavnog prava

Gajstlinger: Kao Austrijanac, želim da se izvinim zbog Inckove odluke

  • Izvor: ATV
  • 23.05.2022.16:19

Želim kao Austrijanac u svoje ime da se izvinim zbog toga što je jedan Austrijanac donio takvu vrstu odluke i kršio prava i Ustav Republike Srpske, kao i sve ustavne kategorije što se tiče Ustava BiH, rekao je Gajstlinger profesor ustavnog prava iz Salcburga.

Prema njegovim riječima, Valentin Incko je bio zadužen da intepretira i nadzire probleme u okviru sprovođenja civilnog dijela ustava, ali je prekršio svoja ovlašćenja  i sebi prisvajao kompetencije koje mu nisu date aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Gajstlinger je naglasio da posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika BiH, Valentina Incka, nije jedina.

„Moram priznati da ova zadnja odluka nije jedina, ustanovili smo da je bilo 60 takvih odluka, ne samo ovog zadnjeg nego i svih visokih predstavnika koji su mijenjali ustav. Smatram da u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, ova vrsta protektorata u BiH je i neka vrsta diktature jedne osobe i smatram da treba da se vrati izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu“, kazao je jedan od najboljih evropskih teoretičara ustavnog prava.

Ustav koji je napravila Republika Srpska, oskrnavio je visoki predstavnik, kaže Rajko Kuzmanović.

„Treba reći da smo mi u Republici Srpskoj napravili kvalitetan ustav koji je jako bitan, ali koga je na veliku žalost više puta oskrnavio visoki predstavnik. Zato su ovakva predavanja jako važna jer istina treba da prodre u svijet da je Republika Srpska kooperativna i da radi na tome da se primijenjuje ustav“, istakao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske te dodao:

„Mi očekujemo da će savremeni svijet to shvatiti i da ćemo doći u jedan položaj gdje i sve druge demokratske zemlje svijeta jesu“, dodao je Kuzmanović.

Gajstlinger je podvukao da je reakcija Republike Srpske opravdana iz razloga da je to jedini način na koji Srpska može da se odbrani od toga.

Profesor ustavnog prava, odgovorio je na pitanje oko narušavanja Dejtona.

„Odgovor je jednostavan- ako Republika Srpska kao potpisnica, tj kao dio Dejtona te FBiH traže da na taj način funkcionišete, to se može sprovesti i međunarodna zajednica to treba da poštuje kao i način funkcionisanja BiH“, izjavio je Gajstlinger.

Podsjetimo, predavanje „Ustav BiH i Dejton“ profesora ustavnog prava iz Salcburga Mihaela Gajstlingera, održano je danas u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Ovaj događaj organizovala je Akademija u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Austriji.